Mégis milyen vitamint tegyek a szendvicsbe tél végén? Ez a kérdés sok tízóraicsomagoló fülébe ordít reggelente, az enyémbe is…

Kapkodok, mert megint elaludtunk, így zsömle félbevág, házi szalámi beledobál (köszi zalai após), egy sajtdarab, á igen, vaj is maradt még. Már csak valami zöldségféle kell a kezem ügyébe. Hűtő kinyit, de a nagy rekeszben csak kelkáposzta, és répafélék vannak, meg pár alma. Mit lehet tenni, tél vége van. Már elfogytak rég az őszi zöldségek a hűtőből, a primőrök még messze vannak, a fagyasztóban akad még nyári finomság a kertből, de nem szendvicsbe valók. És akkor kinyitjuk a spejz ajtaját!

Van még két üveg ajvár és egy padlizsánkrém, megmenekültünk!

Ezek remek téli csemegék és ha eljön ez az időszak, a zöldségtelenség, szinte életmentők is. Kinyitod és újra nyár van, a gyereket meg, vagy akinek csomagolsz, feltöltöd egy csomó vitaminnal úgy, hogy nem vetted meg a Marokkóban (ki tudja, hogyan) termesztett, majd Ausztriában egyenként becsomagolt kígyóuborkát és paradicsomot, ami több ezer kilométert tett meg az asztalodig. Nem csak környezetszennyező, de annyi vitamint és fontos tápanyagot veszítenek utazás és tárolás közben, hogy még felesleges is. Viszont színes halmokba rakva igazi csábítás a szürke télben, tudom.

A jó hír az, hogy van választásod. Íme néhány alternatíva a téli vitaminkészletek karbantartására, tehetsz egészségesebb zöldet a szendvicsedbe most is!

Zöldségkrémek: nálunk a fent említett kettő a tuti befutó, de más zöldségekkel is érdemes kísérletezni! Idén főleg zöldségkrémekhez tervezem a veteményest is, amit érdemes számba venned neked is, ha megeszi a család. Íme egy király paprikás-padlizsános ajvár recept itt, de nehogy most keress hozzávalót! 😉 Az üzletekben nagyon jó minőségűt lehet kapni üvegben, ezenkívül ajánlom még a natúr, sült, összetört padlizsánt is, amit afféle befőttként árusítanak nagyobb, 700ml-es kiszerelésben az összes hiperben. Ez tökéletes alap egy jó padlizsánkrémhez, tartósítószer sincs benne, mi sokszor veszünk télen és az üvegek jól jönnek a nyári befőzéshez.

Csírák: még mindig ódzkodunk tőlük, pedig ha elrejted egy szendvicsbe őket, még a finnyás gyerek sem fogja kiturkálni, mert kellemes, friss érzés harapás közben. Mindenképp jobb a hazai termesztésű, de akik éreznek magukban erőt, otthon is csíráztathatnak könnyűszerrel, tele lesz vitaminnal a ház.

Savanyúság: a városi ember lassan le is szokik róla, mert a fagyasztónak hála, sok friss zöldséget is ehetünk az ételeinkben, így a savanyúság már nem mindig érdekes. A magyaros házi koszt viszont szinte követeli, így egy felszeletelt csemege uborkát, vagy egy szelet tormás céklát miért ne tehetnénk bele a húsos szendvicsünkbe?

Tojáskrémmel például isteni a kenyéren. (Kép: maxpixel.freegreatpicture.com)

Gyümölcs: az megvan, amikor a Hawaii pizzán ananászok ülnek a sonka mellett és még ízlik is? A melegszendvicsekbe különösen jól illik néhány gyümölcs, így a körte a márványsajttal, alma a füstölt sonkával például jó választás.

Répafélék: ilyenkor a káposztákon túl a répafélék azok, amik még jól bírják magukat a pincében, meg az áruházi raktárakban. Nálunk a kicsik mindent megesznek, ha le van reszelve, így rendszeresen teszünk szendvicsekre frissen, a kis lyukú reszelőn előkészített sárgarépát, céklával keverve. Színes, illatos és finom is.

Lassan megérkeznek a hazai üvegházi salátafélék is a boltokba, érdemes nézni már a származási helyről szóló kiírásokat.

(Főkép: pixabay.com )Címkék: