A belvárosban élsz, de te is szeretnél saját fűszereket esetleg saját paradicsomot enni a salátához? Ha neked nem jutott parcella egy közösségi kertben és még nem mertél belevágni a balkonkertészkedésbe, akkor se csüggedj.  Ajánlunk neked egy programot, ami segítségével már most hétvégén elkezdheted az otthoni kertészkedést. Igen, akkor is, ha egy belvárosi lakásban élsz.

Most hétvégén, március 24-25.-én negyedik alkalommal rendezi meg a PlantTogether a Nagy Közös Magvetést. Bárki csatlakozhat a programhoz, nem kell hozzá más, mint egy kis palántaföld, 3-4 darab mag (amit bárhonnan beszerezhetsz) és te, aki elülteted őket és gondoskodsz a növénykékről a jövőben.

A kezdeményezés Bajzák Annától származik és már 2014 óta buzdítja az embereket a saját fűszerek és zöldségek palántázására, nevelésére. Mert ugye “az vagy, amit megeszel” ezért nem mindegy, hogyan neveljük a növényeket. Tőle minden felmerülő kérdésre is választ kaphatsz.

A PlatTogether most hétvégi programjában az a különleges, hogy ez a jelenleg több, mint 2500 fős online közösség ezen a hétvégén egyszerre ülteti el a magokat, így a növény nevelés közben felmerülő kérdéseket és tapasztalatokat is meg tudják egymással osztani, és később boldogan egyszerre szüretelhetnek.

Ha nincsenek magjaid, arra is van megoldás. A PlantPointokon ajándék magokat és palántaföldet is kapsz. Csak egy kis cserepet, vagy tejfölös poharat kell magaddal vinned, amiben a földet elhozod. Idén Budapesten kívül már Ráckevén is átvehetsz magokat.

Ha a palánta nevelés sikeres volt, júliusban indulhatsz a fotópályázaton, amit egy plantfie fotóval tehetsz meg, azaz egy “te és a növényed” fotóval. A tavaly készített biztató és  vicces fotókat itt találod. Van akinek ekkor még csak zöld paradicsomai voltak, de olyan is aki már a borsót fejtette. Amin meglepődtem, hogy vannak a közösségben, akik szobanövényeket ültettek és nem zöldségeket, fűszereket. De a képekről kiderül széles köröket megmozgat ez a kezdeményezés. Vannak idősek, fiatalok, fiúk, lányok.

Ma és holnap a palántázáshoz és neveléshez élőben is kaphatsz tanácsot. Ma, március 24.-én a budai Czakókert Őstermelői Piaczán 8.30-10.30 és 13.00-15.00 között, holnap 25.-én pedig a Szimpla kertben a Szimpla Vasárnap őstermelői piacon. Ekkor magbörze is lesz, így egy tejfölös pohárral a kezedben is nekivághatsz. Ha viszont belekezdesz, akkor felelősen gondoskodj a növényeidről. Hidd el, megéri a növénynek is és neked is. A siker nem marad el.

Fotók:pixabay



Címkék: