Csaknem 70 éve nem látta senki sem azt a kis olasz falut, amely néhány nappal ezelőtt bukkant felszínre a Resia-tó lecsapolása után.

Az Észak-Olaszországban található Curon nevű falucska még az 1950-ben tűnt el, amikor is a helyi hatóságok úgy döntöttek, víztározót építenek, és egyesítenek két egymáshoz közeli tavat.

A Resia- vagy más néven Reschen-tó télen és nyáron is igazi turistalátványosság: a vízből kimeredő, még a XIV. században épült templomtorony látványa ugyanis a világon egyedi kuriózumnak számít, nyáron úszni, télen pedig korcsolyázni lehet a befagyott tó jegén.

A koronavírus-járvány miatt a különleges látványban most csak a helyiek részesülhetnek, a tó környékére ugyanis még nem engednek külföldről beérkezett turistákat, a provincia hoteljei egyelőre még zárva tartanak.

A víz által elárasztott Curon az 1950-es években sem számított még kicsi falunak. A helységnek csaknem 900 lakosa volt, és bár a falu akkori lakossága nem akarta, a hatóságok nyomására csaknem 160 házat kellett magára hagyni. Az egykori falu közössége a környező településeken telepedett le.

 

 

A mesterségesen egységesített tavat most víztározói munkálatok miatt leeresztették, így az arra járók több mint 70 év után ismét csodájára járhatnak a magára hagyott falunak, amely igen különös látványt nyújt. A házak helyén ma már csak régi kőből, betonból vagy vasból épült alapok maradványait láthatjuk, furcsa mód a víz csak a település legrégebbi, csaknem 700 éves múlttal rendelkező templomtoronynak nem ártott meg.

 

Forrásunk volt.



Címkék: