Az éjszaka leple alatt szakadt be ezúttal Argentínában a patagóniai Perito Moreno-gleccser jéghídja, kijátszva azt a több ezer turistát, aki napközben az Argentino-tó partján tolongva reménykedett abban, hogy szemtanúja lehet a pár évente bekövetkező különleges látványosságnak. A gleccsernek otthont adó Los Glaciares Nemzeti Park hatósága szerint a jéghíd egy helyi idő szerint vasárnap éjszaka tomboló viharban omlott össze, amikor a park zárva volt – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A Perito Moreno-gleccser fala és az Argentino-tó partja között rendszeresen jéghíd képződik, ahogy a víz utat tör magának a jégfalon keresztül. A jéghíd összeomlása mindig látványos jelenség. “Az az igazság, hogy ezúttal több víz gyűlt össze, mint az elmúlt három-négy alkalommal” – mondta Luciano Bernacchi, a Glaciarium nevű jégmúzeum igazgatója.

Fotó: Europress

A természeti jelenségben, amelynek nincs köze a klímaváltozáshoz, legutóbb 2016 márciusában gyönyörködhettek az ide érkezők. Az elmúlt száz évben húsz alkalommal történt gleccserszakadás a Perito Moreno mintegy 60 méter magas falánál, 2004 óta nagyjából négyévente törik össze a jéghíd. Az 1998 és 2004 között eltelt 16 évben egyszer sem játszódott le a jelenség.

Szó szerint óriási! 

A Perito Moreno az UNESCO-világörökség része, a világ azon kevés szárazföldi gleccsereinek egyike, amelyik növekszik. A nagyjából 250 négyzetkilométer felszínű jégfolyam, Argentína egyik fő látványossága 30 kilométeren át ereszkedik alá az Andokból. 5 kilométer széles a vége, és 60 méter magasságban emelkedik a víztükör fölé, teljes magassága 170 méter. Naponta 2 méter sebességgel nyomul előre (ez körülbelül 700 métert jelent évenként). Legmélyebb részén megközelítőleg 700 méter mélységű.

A gleccser névadója Francisco Moreno, aki a 19. században jelentős szerepet játszott az argentin területek védelmében az Argentína és Chile közötti határviszályban. A Perito Moreno-gleccser jéghídjáról, ami legelőször 1917-ben tört ketté, 2016-ban rengeteg felvétel készült, íme az egyik:

Forrás: MTI/Wikipédia
Kiemelt kép forrása: EuropressCímkék: