Egy pályázatnak köszönhetően több földvár és kunhalom megóvására nyert pénzt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, áll a társaság közleményében. A Bükk északi és déli peremén, illetve völgyekben és hegyormokon őskori, bronzkori, vaskori, illetve koraközépkori földvár és erődített telep ismert. A 180 millió forint értékű projekt keretében hét helyen terveznek állagmegóvást és helyreállítást.

A földvár az őskortól a középkorig használt erődítménytípus, egy földsáncokkal védett hely, általában település. Magyarországon az Árpád-korig használták ezt az erődítést, a legtöbb földvárat a korábban a Kárpát-medencében élők építették. A mai Magyarország területén 373 őskori földvár található. A Bükki Nemzeti Park most egyebek mellett a bélapátfalvai, a szilvásváradi, a cserépfalui, a felsőtárkányi, bükkzsérci, Hódos-tetői földvárakat újítja fel.

Három nagyobb, több korszakon át lakott földvárat és négy kisebb földvárat érintenek a munkák, valamint az utóbbi években kunhalomként nevesített két területet, amelyet jelenleg szántóként hasznosítanak. A kunhalomokat és a földvárakat rekonstruálják. Az állagmegóvás lehetővé teszi a területek  hosszú távú fenntartását, tanulmányozhatóságukat és természetvédelmi célú bemutatásukat.

Címlapkép: wikimedia.org



Címkék: