Vannak a karácsonynak elengedhetetlen tartozékai, úgy mint a fa, az ajándékok, a bejgli, na és persze a szaloncukor. Ezek nélkül nincs is ünnep. Összegyűlik a család, és napokon át mást sem csinálunk csak felváltva főzünk, sütünk és eszünk. Mire véget ér a kiskarácsony-nagykarácsony, már ki is híztuk az újonnan ajándékba kapott csúnya pulcsit. Ilyenkor persze jön a sokk a mérlegen, és az újévi fogadalmak végeláthatatlan sora, miszerint soha, de soha többet nem is eszünk SEMMIT, amit lássuk be, nagyjából január másodikáig sikerül is betartanunk.

Az a jó hír, hogy az ünnepek alatt sem kötelező már azonosulni a karácsonyfa méreteivel. Nyugi, nem kell lemondani az olyan finomságokról, mint a fáról lógó ezüstpapírba csomagolt szaloncukor, csak egy kicsit újra kell tervezni.

(kép:wikimedia)

Segítünk pár egészséges verzióval, amit nem csak azoknak ajánlunk, akik szeretnének csinosak lenni a szilveszteri buliban, hanem mindenkinek, aki inkább a természetes alapanyagokat választaná, a sok cukor, adalékanyag, aroma és ételfesték helyett. Ráadásul még a tojás-, laktóz- és gluténérzékenyek is nyugodtan rájárhatnak a karácsonyi csemegére.

A költséghatékony verzió:

50 dkg mazsola

20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula

10 dkg kókuszreszelék

2 reszelt citromhéj

csipetnyi őrölt fahéj

Az igazi karácsonyi hangulat

20 dkg dió

10 dkg aszalt sárgabarack

2 ek házi sárgabaracklekvár

1 reszelt narancshéj

1 tk fahéj

1 tk szegfűszeg

Külünleges keleti ízvilág

20 dkg áztatott, szárított dió

10 dkg áztatott, szárított mandula

20 dkg cukrozatlan aszalt datolya

4-5 csepp narancsolaj

1/2 mokkáskanál vaníliapor

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

csipet só

Minden recept esetében áztassuk be vízbe az aszalt gyümölcsöket, majd ha kissé megpuhultak, a többi alapanyaggal együtt tegyük őket a robotgépbe. Aprítás után a kapott masszából vizes kézzel készítsünk szaloncukor formájú golyókat. Még könnyebben formázhatjuk, ha egy kanál mézet is adunk hozzá.

(kép:wikimedia)

Az a legjobb a házi készítésű szaloncukorban, hogy a saját ízlésünkre formálhatjuk, nyugodtan kísérletezzünk a kedvenc ízeinkkel. Az mazsola, datolya vagy aszalt barack helyett használhatunk aszalt meggyet, áfonyát, de akár aszalt mangót is, ha trópusi szaloncukorra vágyunk. A magvak esetén is variáljuk, vagy kombináljuk nyugodtan az ízeket. Remek alapanyag a mandula, a dió, a földimogyoró, a törökmogyoró, a makadámiadió és a pekándió is.

(kép:Adam Wyles)

Ha szerinted nem igazi a szaloncukor csokimáz nélkül, akkor gőz felett olvassz meg egy kis jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét, lehet akár fehér-, tej- vagy étcsoki is (ebben már lehet laktóz, glutén, tojás).

(kép:pinterest)

De ha a természetes ízeknél maradnál, a natúr kakaópor, a kókuszreszelék vagy a darált mandula is remek bevonat, majd végül jöhet az ezüstpapír, hogy még karácsonyibb legyen a hangulat. Azt azért tartsd szem előtt, hogy az aszalványoknak is magas a cukortartalma, így a házi készítésű szaloncukor olyan mint a teljes kiőrlésű a kenyerek között, sokkal egészségesebb, mint a többi, de azért ne legeld le az összeset a fáról egy nap alatt. Szaloncukor gyártásra fel!

(kiemelt kép:pinterest)



Címkék: