Verőce és Vác között egy nagy területű fenyves erdőt tisztítottak meg az Erdőmentők Alapítvány önkéntesei. A környéken élő kétszáz önkéntesből harmincan vették fel a harcot a szemétlerakónak nézett erdőben, szép eredményekkel. 25, közel emberméretű zsák lett teli háztartási hulladékkal, olyanokkal, amit manapság már szépen kiválogat az ember otthon, mert egyre rémesebb híreket olvas a témában : evőeszközök, nejlonzacskók, kinőtt ruhák, porszívócső és több köbméternyi PET palack például. A másik, ugyanekkora halmot képező szeméttípus nem zsákolható, ezek voltak az elhajigált nyílászárók és gumiabroncsok például, amiből meglepően sok volt a helyszínen. Állapotukat nézve úgy tíz éve már biztosan éktelenkedhetett ez a szemétrengeteg a területen, ami óriási kárt tehet (vagy már tett?) a helyi ökoszisztémában. Ennek lett most vége, az Ipoly Erdő Zrt. segítségével a megfelelő helyre szállították a szemetet.

Újra kinőhetnek a gombák és hóvirágok tavasszal, végre rendesen lebomlik az itt is élő lombhullató fák levele jövőre. Megindulhat a talajmenti természetes élet.

Az erdők és a vadvilág megőrzésére és védelmére létrejött civil szervezet rendszeresen indít ilyen akciókat az egész országban, ők ugyanis nem hisznek a pusztán „irodai erdőmentésben”. Gyakorlati oktatással, kutatással, természet-tisztító akciók szervezésével alaposan kiveszik a részüket növényeink védelméből sőt, az önkénteseket képzik és járőrszolgálatot tartanak fenn az országban.

Képek az erdőpucolás napjáról, az Erdőmentők Alapítvány engedélyével

Nézed a képeket és eszedbe jut a hozzátok közeli kiserdő, meg a patakpart, ahol mindig eldobálják a szemetet? Ha már nem elég, ha te összeszeded, fogj össze a szomszédokkal! Ha már ez sem segítene, értesítsd az Erdőmentőket itt!

(Főkép: Erdőmentők Alapítvány, készült az erdőtisztítási akció napján)Címkék: