Kétség kívül Phjongcshang most a legismertebb dél-koreai város, az Olimpiai játékok megrendezésével egy életre feltette magát a térképre. Az már a sportesemény megnyitóján kiderült, hogy nagyon hideg van a keleti parti helyszínen, a sportolók kockára fagyva vonultak fel, de ez mit sem zavarta őket, hiszen az Olimpián részt venni olyan álom, ami ennyi áldozatot megér.

Na de nézzük, mit is lehet csinálni a városban, egy-egy sífutam, jégkorongmérkőzés, vagy műkorcsolyaverseny között. Most elárulunk két olyan sötét titkot, amit biztosan nem tudtál a XXIII. téli játékok helyszínéről.

A színváltós fekete bambusz hazája           

Gangneum, ahol a jeges sportok versenyeit tartják, az őshazája a híres fekete bambusznak, mely élete során többször is megváltoztatja a színét. Az örökzöld bambuszoknak több, mint 1000 fajuk létezik, de kétség kívül ez a legkülönlegesebb. Hat-nyolc méter magasra nő meg, és akár hatvan évig is elél.

(kép: italkcafe)

A fiatal egyedek még hamvas, zöld színben pompáznak, majd a harmadik évtől sárgává változnak, azután barnává, majd végül több tíz éven át feketék. A legöregebb egyedeknek pedig, mielőtt elpusztulnak, fehérre változik a színük.

Igazán különleges élmény, a hatalmas dél-koreai fekete bambusz erdőkben sétálgatni, persze nem csak az Olimpia idején.

A világ legfeketébb feketéje

Phjongcshang másik sötét kuriózuma a világ legfeketébb feketéjével lefestett pavilon. Ez a földkerekség legfeketébb épülete. Nem, ez nem költői túlzás. A brit építész, Asif Khan rendhagyó alkotása olyan, mint egy fekete lyuk, ha ránézünk úgy tűnik, mintha a végtelen semmibe tekintenénk, mintha csak egy párhuzamos dimenzió kapuja lenne.

(kép:Luke Hayes/Hyundai)

Ezt az érzéki csalódást az okozza, hogy az épület a 2014-ben kifejlesztett Vantablack Vbx2 nevű festékkel lett lefújva, ami elnyeli a fény 99 százalékát, így hivatalosan is a világ legfeketébb anyaga. Mivel az emberi szem a tárgyakról visszaverődő fény alapján alkot képet, a Vantablackkel kezelt felületeket képtelen értelmezni, így azt három helyett csak kettő dimenziósnak látjuk.

(kép:Vantablack / surreynanosystems.com)

A szénszálas nanocsövekből megalkotott szuperfeketével lefestett pavilont a Hyundai építette. Az épületből több ezer, tűhegynyi égő áll ki, melyek a Pyengchong egén látható csillagok állásáról lettek mintázva. A legfeketébb feketén, mely a mélység illúzióját kelti, pont úgy hatnak az apró pontok, mintha az űrben lebegnének.

(kép:Luke Hayes/Hyundai)

(kiemelt kép:Luke Hayes/Hyundai)



Címkék: