Dél-Afrikában a forróság és a szárazság hónapokig hónapokig eltart, az értékes talajréteg pedig vékony, így a növények termesztése sok gonddal jár, az éhínség komoly problémát jelent. Sokan dolgoznak a megoldáson, humanitárius segélyszervezetek különböző fenntartható kertészeti technikákat fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik a családok és falvak számára, hogy egész évben táplálékot termeljenek. Az egyik ilyen technika a kulcslyuk kert, ami nem csak a száraz éghajlaton praktikus termesztési mód, de nekünk is érdemes kipróbálni, főleg ha kis helyünk van egy ágyás kialakítására.

A kulcslyuk kert lényegében egy magas ágyás, izgalmas részletekkel. A formája mindenképpen kör, egy szeletnyi bevágással, a közepén pedig komposztáló tartály található. Az ábrán látszik felülről és oldalnézetű metszetként is a felépítése. Az építésénél köveket vagy téglát, ágakat és kartont használnak.

Forrás: Aletha St. Romain

A karton és az újság kedvezően befolyásolja a talaj nitrogén tartalmát, a komposztáló tartály pedig segít megőrizni a nedvességet és folyamatosan táplálja a növényeket. Ezzel a termesztési módszerrel a hulladékot is csökkentjük és a vízzel is takarékoskodhatunk, ami nem csak Dél-Afrikában jelent előnyt.

A kulcslyuk kert építéséhez először is egy kerek falat kell emelni tégla, kövek és fa segítségével. Az optimális átmérő kb. 2 méter,  a falnak körülbelül 1 métere magasnak kell lennie. A komposztáló csőhöz drótból hajlítson egy 30 cm átmérőjű és 1,5 méter magas csövet, majd helyezze a kör közepére. A falból vegyen ki egy egy szakaszt és alakítsuk ki a tortaszeletnyi bevágást. (De már a kezdeteknél kimérheti a beugrót és építheti így a falakat.) Ezután az ágyás falát és alsó részét bélelje ki kartonnal, újsággal és egyéb komposztálható anyaggal, majd adjon hozzá levelekből, gallyakból, levágott fűből és egyéb szerves anyagokból álló komposztálható réteget. Nedvesítse be, majd töltse fel földdel.

Így készül az ugandai kulcslyuk kert:

Töltse fel a komposzt tartályt olyan anyagokkal, amelyeket normál esetben komposztálni lehet. Ehhez olvashat nálunk több cikket is, fussa át őket, mielőtt belevág! Ha az ágyását csak olyan helyre tudja telepíteni, ahol nagyon tűzi a nap, árnyékolót is építhet fölé.

Kiemelt kép: wikipedia.org



Címkék: