Megalkották az első emberi kopoltyút, mellyel képesek leszünk a víz allat lélegezni, mindenféle oxigénpalack segítsége nélkül. A 3D nyomtatással készülő, Amphibio névre keresztelt szuperruhát, Jun Kamei biomimikri tervező álmodta meg, aki úgy véli, hamarosan eljön az idő mikor szükségünk lesz rá.

 A globális felmelegedésnek, valamint a folyamatosan emelkedő tengerszinteknek köszönhetően, az emberiség 26 százalékát, azaz 2 milliárd embert fenyeget a veszély, hogy az otthona egyszercsak vízalá kerül. Vegyük csak Velencét, vagy a Csendes-óceánban már elsüllyedt szigeteket.

Jun Kamei ennek a globális problémának a megoldására, valamint a vízalatti mentési akciók megkönnyítésére fókuszálva készítette, az egyébként egészen dizájnos kollekciót, amit a vízirovarok légzési technikája ihletett.

Az emberi kopoltyú egy speciális porózus, hidrofób anyagból készül, ami átengedi a vízben található oxigént, és kibocsátja a szén-dioxidot. Egyelőre még csak a prototípust tesztelik, de az eddigi kíséretek azt mutatják, hogy hamarosan eldobhatjuk a búvárfelszerelést.

(képek: junkamei)



Címkék: