Az átlagos, havi 13 tonnával szemben januárban rekord mennyiséget, mintegy 32 tonna használt sütőolajat adtak le a Mol töltőállomásokon – közölte a MOL az MTI-vel. Hozzátették, a társaság 2011 óta gyűjti be a lakosságtól a használt étolajat, jelenleg 356 helyen lehet leadni a konyhai zsiradékot. A cég tavaly 232 tonna használt étolajat gyűjtött be a töltőállomásokon, 2011 óta pedig ez a mennyiség meghaladta az 1000 tonnát.

A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. A használt étolajból a környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, a használt sütőolajat azonban csak az üzemi konyhákból, éttermekből szállítják el és dolgozzák fel. A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez azonban a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha a sütőolaj az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Egyre több az átvevőhely

A januári siker valószínűleg nagyban köszönhető annak az akciónak, amit a MOL a környezettudatosságra és a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére hívta fel a figyelmet. A cég egy korábbi közlemény szerint 2011-ben országszerte 100 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, majd a lakossági igényekre reagálva folyamatosan növelte az átvevőhelyek számát, amely 2017-re 188-ra nőtt.

Kép: Máriaremetei Facebook

Annak érdekében, hogy az ország minden szegletében megteremtse a lehetőséget, a MOL tavaly december közepétől újabb 168 töltőállomásán teszi lehetővé a használt sütőolaj környezetbarát gyűjtését. Így a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon szabadulhat meg a használt étolajtól. Többek közt jelentősen nőtt a Balaton környéki átvevőhelyek száma, illetve Gyulától Mosonmagyaróvárig számos olyan városban is létrehoztak átvevőpontokat, ahol eddig nem volt ilyen szolgáltatás. A program népszerűsítése érdekében aki január 15-ig használt sütőolajat adott le a kijelölt töltőállomásokon, egy szelvényt kapott, amellyel egymillió forint értékű utazást nyerhet.

A használt sütőolajat átvevő töltőállomások listája ide kattintva megtalálható.

Forrás: MTI/MOL



Címkék: