Az apró, vagy mini zöldségeknek több fajtája létezik, finomak és mutatósak, egyre gyakrabban találkozunk velük receptekben is. Ezek egy része eredetileg normális méretűre nőne, ha hagynánk, de idő előtt szedi le, mások viszont sosem nőnek nagyobbra. Ezeket könnyedén megtermeszthetjük akár a lakásunkban is, akár egy nagyobb virágládában.

Vetőmagokat, palántákat vagy dugványokat kertészetekben, vagy a neten keressünk. Egy ilyen mini kertben megtermelhetjük a magunk és családunk zöldség készletét, ami aztán biztosan növényvédő szerek nélkül termesztett, friss alapanyagot jelent.  A mini zöldségek ráadásul könnyebben kezelhetőek, gyakran ízesebbek és biztosan kevesebb felesleget termelünk velük. Most bemutatunk néhány fajtát a jellemzőikkel együtt.

A koktélparadicsom viszonylag elterjedt és kedvelt fajtája az otthon termesztett zöldségeknek. Mérete a hüvelykujjnyitól egészen a golflabda méretig terjed, édes, lédús és sokoldalúan felhasználható.  A paradicsomot 60-65 nap alatt szüretelhetjük.

Forrás: maxpixel.com

A bébi karfiol és a pagoda karfiolként ismert romanesco brokkoli is termeszthető kisebb változatban. A karfiolt kisebb méretben is leszüretelhetjük, így már 60-70 nap után fogyasztható fejet kapunk. A pagoda karfiol egy egy 16. századi olasz hibrid zöldség, aminek egyedülállóan szép külseje és remek íze van. Ez a karfiol – brokkoli keresztezés nyersen és párolva is fogyasztható, 75-100 nap alatt betakarítható.

Forrás: travelsfortaste.com

További fajtákat és ötleteket a Garden Culture Magazine cikkében talál.

Kiemelt kép: flickr.com



Címkék: