Február van. Lássuk be, nem bővelkedünk hazai gyümölcsökben, zöldségekben, importot meg nem szívesen vásárolok, így nagyon kreatívnak kell lenni, hogy változatos legyen az étrend. Még épp nincs primőr, de már nincs szép tavalyi… Így maradnak a tavaly mélyhűtőbe dobált cuccok, a befőttnek eltett zöldségkrémek (idén ezerszer többet csinálok!) és a lekvárok, no meg a pincezöldségek, azaz répafélék, amik ilyenkor is egész jól tartják magukat.

Az egyik legvitamindúsabb zöldségünk ilyenkor (is) a cékla! Földes illata ne tévesszen meg, az isteni savanyúságon kívül még számos dologra jó, amik közül nagy kedvencünk a céklás kakaós sütemény!

Utolérhetetlen királyság, ugyanis úgy ad szaftosságot a sütinek, és mélységet a kakaó ízének, hogy soha senki fel nem ismerné a céklát benne. Pedig nem csak egy kiskanállal teszek bele… Édes kisfiaim, akik amúgy soha meg nem kóstolnák a céklát, boldogok, ha ehetik, és én is, mert egy csomó vitamint és ásványi anyagot adtam nekik erőlködés nélkül.

Még jó, hogy megkapjátok a receptet!

Egy közepes méretű céklát apró darabokra vágva megfőzünk, vagy alufóliába csomagolva megsütünk a sütőben. Amíg hűl, 2 nagy tojást felverünk 15dkg cukorral, 1dl olajjal, 1,5dl tejjel. Egy másik tálban összekeverünk 20dkg finomlisztet, 5dkg darált dióval, 2ek holland kakaóporral és egy kiskanálnyi sütőporral. A tál tartalmát több adagban keverjük hozzá a nedves hozzávalókhoz.

Ha van otthon, egy tábla csokit is nyugodt szívvel bele lehet reszelni, nem rontja el.. 😉 Amikor ez kész, a főtt céklakockákat leturmixoljuk egy kevés főzővízzel (aki sütötte, reszelje le reszelőn), és a kész masszához keverjük. Ha túl hígnak találjuk így a masszát, egy evőkanál liszttel és/vagy kakaóporral sűrítünk.

180 fokra előmelegített sütőben kb 35 percig sütjük egy kiolajozott és -lisztezett kisebb tepsiben, tűpróbát csináljunk. Képtelenség elrontani, habkönnyű finomság lesz belőle.

Ha számít a külső, süsd nyugodtan muffin- vagy tortaformában, működik úgy is.

Említettem már, hogy hamarosan paszternákból sütöm a tuti zöldséges sütit? Azt is hozom majd!



Címkék: