A klímaváltozás okozhatja, hogy „összeomlott a Mojave-sivatagban élő madárfajok populációja” – állítják a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének kutatói, akik szerint a Nevada és Kalifornia határán fekvő, New York államnál nagyobb térségben az elmúlt évszázadban a madárfajok populációja átlagosan 43 százalékkal esett vissza. Tanulmányukban rámutatnak, hogy az egykor a régiót benépesítő madárfajok egyharmada ma már sokkal ritkább és kevésbé elterjedt, mint egykor.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikált tanulmány szerzői, Steven Beissinger és Kelly Iknayan úgy vélik, ennek az az oka, hogy a Mojave-sivatagban ma már kedvezőtlenebbek a körülmények a madaraknak. „A kaliforniai sivatagok jócskán megtapasztalták a klímaváltozás okozta aszályt és felmelegedést, és ez elég arra, hogy a madarak veszélybe kerüljenek. Úgy tűnik, elveszítjük a sivatag ökoszisztémájának egy részét” – mondta Iknayan, aki a doktori disszertációjához végezte a kutatást.

„A Mojave-sivatag csaknem feléből már eltűntek a madarak. Lehet, hogy ez az új kiindulási pont, de nem tudhatjuk, hogy nem folytatódik-e a hanyatlás”

– írta Beissinger professzor, aki Berkeley-ben környezeti tudományokkal, környezetpolitikával és -menedzsmenttel foglalkozik.

Kép forrása: Pixabay

 

A tudósok három évig 61 helyszínen figyelték a madarakat a határ mindkét oldalán. Volt megfigyelőpontjuk a Death Valley-ben és Las Vegas közelében, a sivatagi vadrezervátumban is. Iknayan ugyanazokat a helyszíneket kereste fel, ahol 1908. és 1947. között Joseph Grinnell biológus és Berkeley-beli kollégái végeztek felméréseket.

Iknayan és Beissinger megállapította, hogy azokról a területekről, ahol csökkent a csapadékmennyiség, több madárfaj tűnt el, mint azokról, amik nedvesek maradtak. A jelenséget azért nevezték „összeomlásnak”, mert – mint írták – az az egész sivatag madárállományát érintette. Iknayan megállapította, hogy:

„Más tanulmányok is rámutattak már, hogy egyes madárfajoknak kifejezetten kedvezőtlen a klímaváltozás, ugyanakkor a változás hatására más fajoknak nyílt ki az ajtó. De a sivatagban nem tapasztaltuk, hogy szaporodott volna bármely madárfaj, kivéve a hollókat. Ebben az ökoszisztémában hiányoznak a klímaváltozás győztesei.”

 

Forrás: MTI 

Kiemelt kép forrása: PixabayCímkék: