Hollandia Drenthe tartományában több mint ezer piros lámpa lüktető fénye világít be mintegy hét és fél hektáros erdőterületet éjjelente. A lámpák képesek “kommunikálni” egymással, és úgy vannak programozva, hogy madárcsapatokhoz vagy halrajokhoz hasonlóan viselkedjenek – vagyis ezek a szerkezetek tökéletes digitális organizmusok.

A Pixi elnevezésű tündérfények mindegyike akkumulátorral működik, és úgy néznek ki, mint egy gyémánt alakú érem. Mikroprocesszorjaik viselkedési szabályokkal rendelkeznek, amelyek megmondják, milyen gyakran és milyen gyorsan küldjenek jeleket a többi Pixinek. A holland kisvárosba, Drouwenbe látogató csoportok (maximum 8 fő) két tündérlámpával járhatják be az erdőt, ahol a felszerelt fények reakcióba lépnek a turisták által behozott fényekkel, és egymásra reagálva felvillannak, mintha valóban élő organizmusok lennének.

A projektet Joachim Rümke, Olav Huizer, Joachim de Vries, és Jelle Valk hozták létre, akik egy művészeti csoport, a WERC tagjai. Ők abban bíznak, hogy műveikkel sikerül kapcsolatot teremteni a digitális és a fizikai világ között. A tündérfények eredetileg a Welcome to the Village nevezetű zenei fesztiválra készültek, hogy a fények éjszaka megvilágítsák az erdőt a vendégeknek. Az installáció viszont mások figyelmét is felkeltette, és felkérték a tervezőket, hogy készítsenek egy újabbat arra a célra, hogy éjjel is tarthassanak kirándulásokat az erdőben.

Jelenleg összesen 1250 tündérfény van a fákon, és nincs belőlük kettő teljesen egyforma. Mielőtt felszerelték a lámpák minden darabját, a WERC egy ökológia vizsgálatot kérelmezett, hogy biztosak legyenek abban, a fények nem károsak a környezetre. Az installáció csak éjszaka kapcsol be, a nap folyamán alszik. A projekt az elkövetkezendő négy évben októbertől januárig fog tartani.

Forrás: Verge

Kiemelt kép: Youtube



Címkék: