Megdöbbentő és eddig nem tapasztalt kimenetele van Ausztráliában a globális felmelegedésnek: a Nagy-korallzátony környékén élő közönséges levesteknősök összes példánya nőstény lett – írta a Quartz. A teknősök neme ugyanis – az aligátorokhoz és a krokodilokhoz hasonlóan –  genetikailag nincs meghatározva, ez a tojáson belül dől el, attól függően, hogy milyen hőmérsékletű a homok, ahová anyjuk ásta azokat. Egy szűk hőmérséklet-tartományon belül 50-50 százalékos az arány, míg hűvösebb körülmények között több hím, melegebb körülmények között pedig több nőstény kel ki.

Ez azt jelenti, hogy az éghajlatváltozás képes átalakítani az ilyen fajok teljes populációs összetételét,  vagyis az egyre növekvő hőmérséklet elég lehet ahhoz, hogy a hímek teljesen eltűnjenek.

Fotó: Europress

 

A legfrissebb kutatás szerint a Nagy-korallzátony északi, melegebb oldalán született közönséges levesteknősök 99,8 százaléka már nőstény. „Ez nagyon szélsőséges, csupa nagybetűvel és felkiáltójellel. Sok száz nőstényre jut néhány hím. Teljesen megdöbbentünk” – fejezte ki aggodalmát Camryn Allen, a hawaii Óceánkutató Intézet teknősökkel foglalkozó specialistája. A szakemberek szerint a globális felmelegedés miatt egyes populációk akár teljesen nőstényekké válhatnak, ha pedig tovább emelkedik a hőmérséklet, egyszerűen már ki sem fognak kelni a tojásokból a teknősök.



Címkék: