A tél eddig nem vette túl komolyan a feladatait idén, és lassan elmondhatjuk, hogy a felét már átvészeltük, azért a kertészkedésből, növénynevelésből sosem elég. Ilyenkor jön jól egy igazi jolly joker gaz, a növényvilág zombija, a mexikói csipkeharaszt. Eladható, kapitalista nevére is hallgat, ez pedig a jerikói rózsa, avagy a magasztos hangzású Jerikó rózsája, bár Jerikó városához semmi köze, lévén, hogy Dél-Amerikából és Mexikóból származik.

Eredeti élőhelyének szélsőségesen száraz viszonyaihoz úgy alkalmazkodott, hogy képes teljesen kiszáradni, szövetei így is életben maradnak. Akár éveket tölthet ebben a tetszhalott állapotban, míg nem egyszer csak, ha víz éri, órák alatt képes kizöldülni.

Igénye nincs is más, ha sikerült beszerezned egyet, egyszerűen tedd egy tálka vízbe, és várd a csodát. Szuper női magazinos tanács, olyan igazi kerti tipp: legjobb, ha ezt egy otthoni vendéglátáskor teszed. Hívd meg pár barátod, érkezésükkor tedd az asztal közepére egy edénybe a növényt, és 2-3 óra alatt már látványos lesz a változás. Ez a száraz kóró elkezd szétnyílni, te pedig nem győződ majd kapkodni a feléd szálló Vááááóóóóó!-kat meg Naháááát!-okat. A teljes kinyílás és bezöldülés cirka egy napot vesz igénybe, de már 12 óra alatt is majdnem olyan, mintha teljesen „kész” lenne.

A vízen kívül egy igénye azért mégis van: hogy zöld színét megtartsa, ilyenkor télen tedd egy világos ablakba, ne túl hidegre, 18 foknál ne legyen hűvösebb helyen. És még véletlenül se felejtsd a radiátoron, amikor kinyitod 10 percre az ablakot!

Április elejétől tedd olyan helyre, hogy ne tűzzön rá a nap, mert azt már nem kedveli. Tavasztól őszig inkább félárnyékban érzi jól magát, emellett a párás levegő is sokat segít abban, hogy igazán élvezni tudd díszértékét. A vizét cseréld le legalább hetente, mert az állott vízben algásodásra kicsit hajlamos. Egyedtől függően igényelheti azt is, hogy 2-3 havonta kiszárítsd egy hétre.

Ha meguntad, esetleg valami rossz fát tesz a tűzre és olthatatlan vágyat érzel arra, hogy megbüntesd, csak vedd ki a vízből, hagyd, hogy teljesen összegombolyodjon, és szabadon, hogy levegőzni tudjon, tedd be a kamrába – jövő télen lehet, újra hiányozni fog.



Címkék: