Télen a természet alszik ugyan, és csendben várja a tavaszt, de az állatvilág ilyenkor is pezseg. Na persze akadnak lustább fajok, mint a medvék, a madarak viszont ilyenkor is igen aktívak. A melegebb éghajlatot kedvelők több ezer kilométert repülnek a hidegebb hónapok során, az itthon telelők pedig csak úgy rajzanak a madáretetők körül.

Ha szeretnél egy igazán különleges téli programot, a leglátványosabb, amit csak választhatsz, a madármegfigyelés. Februárban három túrán is részt vehetsz.

Soponyai vizimadármegfigyelés

Ismerd meg Soponya vizes élőhelyeihez kötődő madárfajait, a spektíves madármegfigyelésen. A vizes élőhelyek világnapja alkalmából, február másodikán, reggel 9 órakor izgalmas túra indul a soponyai Ökocentrumban, mely során a közeli tó körül élő madarakat tanulmányozhatod saját környezetükben.

(kép:pxhere)

Miskolci bagolyles

Megismerheted a velünk élő vadvilágot, és a baglyok viselkedését, ha február 10-én, délután ellátogatsz a Miskolci Egyetem parkjába. Távcsővel megfigyelheted a nappalozó erdei fülesbaglyokat, láthatsz madárgyűrűzést, részt vehetsz a közeli tó körül vezető madármegfigyelő sétán, sötétedéskor pedig a kirepülő baglyokat lesheted meg. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki csoportja bemutatja a madárvédelmi eszközöket, a Magyarországon megfigyelhető bagolyfajokat, és még bagolyköpet-vizsgálat is lesz.

(kép:wikimedia)

Madárgyűrűzés a Jági-tónál

A Pilisszentiván mellett található Jági-tanösvény részét alkotó Jági-tó körül kihelyezett madáretetőknél, csak úgy sürögnek az éhes téli madarak. A február 24-én reggel 9 órakor induló 3 órás vezetett túra során megfigyelhetjük a különböző madárfajokat, és még téli madárgyűrűzési bemutatót is láthatunk.

(kép:pxhere)

(kiemelt kép:pxhere)



Címkék: