A hazai smart energy management szolgáltatások (igen, van ilyen is Magyarországon) első számú vállalatcsoportja, az ALTEO Group, olyat csinál a szeméttelepeken, hogy eldobod az agyad. Ó várj, inkább mégse dobd el, mert a végén még azt is újrahasznosítják!

A Tőzsdefórum.hu cikke szerint augusztus elején megkezdte működését a cég harmadik hazai depóniagáz-újrahasznosító telepe Debrencenben, ugye milyen szuper? Büszkék lehetünk!

Azonban előtte az sem árt, ha elugrunk a depóniagáz továbbképzőbe, mert nehezen emészthető ez a remek hír így elsőre. Bááár, ha rátérünk a lényegre, az emésztés lesz az utolsó, ami eszünkbe jut a dologról, higgyetek nekem.

A depóniagáz nem más, mint a hulladéklerakókban bomlás közben keletkező gázok halmaza (pfúj), ami a magas metántartalom miatt komoly üvegházhatással bír. A jó hír az, hogy világszerte foglalkoznak ezzel a problémával, így alakulhatott ki egy olyan eljárás, amellyel a szeméttelepeken összegyűjtik a gázt és egy erőmű segítségével -hazánkban például- elektromos áramot termelnek belőle. Így nemcsak semlegesítik a környezetszennyező gázokat, hanem új, tiszta energia jön létre.

kép: Wikimediaa

A szél- és napenergiában is utazó magyar energetikai cég 300 millió forintot fektetett ebbe a projektbe, amivel évente 15.000 tonna (rakj egymásra 15 ezer autót!) széndioxiddal egyenértékű, üvegházhatású gázt semlegesít. Lássuk a következőt!

(Hülye atom.)



Címkék: