Ahogyan az elmúlt több mint 10 évben, idén is lesz WWF Föld Órája, amit március 24-én tartanak. A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából azzal a céllal, hogy felhívja az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció egy év múlva nemzetközi sikereket ért el, tavaly már 187 ország csatlakozott, és több mint egymilliárd embert mozgósított.

A szervezők arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.

2018-ban azonban ennél többről lesz szó, a hazai főszervező, a WWF Magyarország ugyanis kihívást indított az esemény alkalmából, amely a fenntartható életmódot alapozza meg.

“Kapcsolódj a Földhöz!” – szól a mottó, a fókuszban pedig bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll, valamint az, hogy vegyük észre és védjük saját környezetünket, vegyünk részt annak egészséges működésében. “A kapcsolódás szimbóluma, a wifi-jel egyes elemei olyan, bárki számára teljesíthető kihívásokat rejtenek, amelyekkel hozzájárulhatunk a fenntartható élethez, ezáltal pedig környezetünk megóvásához” – írták a szervezők a WWF Hungary Facebook oldalán.

Első lépésként arra kérnek mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor egy órára kapcsolják le a villanyt. Második körben vállalni kell, hogy egy hétig nem nyomtatunk ki semmit, hanem online dolgozunk. Ezt követi még két kihívás, amelyekről hétről hétre lerántják a leplet Facebook oldalukon, valamint a www.foldoraja.hu oldalon.

Ez történt 2017-ben

  • A korábbi évek Föld Órája sikerei között szerepel Uganda, ahol erdőt telepítettek, India és a Fülöp-szigetek, ahol napelem segítségével számos otthon áramellátását oldották meg, vagy Görögország, ahol 500 000 aláírás gyűlt össze egy szénerőmű ellen.
  • Oroszországban és Argentínában a tengerek védelme volt az akció fókuszában, Brazíliában a kiemelten fontos természeti értékek védelme mellett álltak ki, míg Dél-Afrikában a megújuló energiák fontosságának adtak hangot, Kínában pedig a fenntartható életmód került előtérbe.

Forrás: foldoraja.hu, WWF Hungary Facebook
Kiemelt kép forrása: Wikipédia



Címkék: