Idén is megrendezték a Nikon Small World nemzetközi mikrofotó- és videóversenyt, amire 1974 óta minden évben érdekesebbnél érdekesebb alkotások érkeznek pályamunkákként. 2017-ben 88 ország több mint 2000 alkotója közül választották ki a díjazottakat (főként kutatók), de ami még ennél is sokkal lényegesebb, hogy idén a húsz győztes közé dr. Pintér Csaba ormányos bogarakról (Phyllobius roboretanus) készült alkotását is beválasztották tizedikként. A nyugalmazott egyetemi adjunktus többször is indult már a Nikon versenyén (munkáit kiemelték 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban is), ám az első húsz közé még sosem sikerült bekerülnie. Az akkor 69 éves Pintér doktorról pár évvel ezelőtt a Blikk is közölt egy cikket, akkor az Olympus fotópályázaton ért el sikereket hasonló tematikájú mikrofotójával. Akadt ám további magyar induló is, akit kitüntettek: elismerésben részesítették Barti Benjámint, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének egyik kutatóját egy egér agyába injektált festék mikrofotójáért.

Mi a mikrofotó?

A mikrofotográfia tulajdonképpen egy tudományos fotózási mód, a mikroszkóp által megnagyított képek fotografálása, írja a Wikipédia. „Mikrofotográfiák készítésére minden jobb szerkezetű mikroszkóp alkalmas, ha vele egy megfelelő hosszúságra kihúzható közönséges fotográfiai kamerát kapcsolunk össze. Legkényelmesebb oly szerkezetű mikroszkóp, melynek optikai tengelyét vízszintesre állíthatjuk, s melynek lencséi már fotográfiai célra vannak szerkesztve.”

A zsűri a 20 győztesen túl további 68 pályamunkát díjazott, mutatunk néhányat közülük:

Első helyezett:

Második helyezett:

Közönséges aggófű
Forrás: http://www.nikonsmallworld.com/Dr. Havi Sarfaty

Tizedik helyezett:

Ormányosbogarak
Forrás: http://www.nikonsmallworld.com/dr. Pintér Csaba

Elismerésben részesült többek között:

 

Pók közelről

Forrás: http://www.nikonsmallworld.com/http://www.nikonsmallworld.com

A további képekért ide kattints, az elmúlt évek magyar díjazottjait pedig itt találod! A videók is érdekelnek? Itt éred el őket!



Címkék: