Bakonybélnek varázsa van. Odafent kitisztul a levegő és az elme, és nem csak a helyi csillagvizsgáló miatt érzi úgy az ember, hogy közelebb van az univerzumhoz vagy Istenhez (ki mihez). Mivel hajnalban nem ritka, hogy birkát és felhőt is látsz a szomszéd füve fölött, a természet közelsége kézzel tapintható.

Ezt valószínűleg már régóta érzik arra az emberek. Remek példa rá a falu közepén lévő bencés monostor, amelyet feltehetően 1018-ban alapítottak és felkapott szerzetesi lakhelynek számított már abban az időben is. Maga Szent Gellért is ide vonult vissza a királyi udvarból 1023-ban, amelynek emlékét sok helyen tetten érhetjük a környéken.

A történelem sajátosságai miatt háromszor is kénytelenek voltak elhagyni a szerzetesek a bakonybéli monostort és remeteséget, legutóbb az 1950-es években, amikor a szocializmus ideái nevében idősek otthonát alakítottak ki belőle. Csak 1998-ban térhettek vissza az addigra erősen elhanyagolt körülmények közé. Ám kesergés helyett Szent Benedek rendalapítójuk szavait követve nekiláttak az újjáépítésnek. Az „Ora at labora!” (Imádkozzál és dolgozzál!) jegyében a napi többszöri énekes ima mellett helyrehozták a régi kincseket és hagyományokat, így új életre kelt a helyi arborétum, a gyógyfüveskert, a vendégház. Sőt, menő weblap és profil a közösségi oldalon, házi készítésű, szépen csomagolt termékek és webshop egészíti ki a 21. századi szerzetesi életformát.

A kis arborétumban csodálatos növényvilág van, feltehetően több száz éves fákkal. A kialakított útvonalon olvasnivaló is akad mindig, a bencések magyarországi és bakonybéli története, vagy a helyi kerteké. Az ősznek köszönhetően tengernyi ciklámen is virított, mikor ott jártunk. Igazán bájos hely.

Nagyvirágú, erdei ciklámen az arborétumban

A füveskertben szép sorokban állnak a levendulabokrok, láthatóan tisztességesen vágják minden nyár végén. Bár meg kell mondjam, a női szemem azért hiányolja a bokrok gömb alakban való metszését, de ez igazán részletkérdés. Helyben termesztik itt még a náthás tünetekre jó bíbor kasvirágot, a kakukkfüvet, zsályát, bazsalikomot és egyéb növényeket, amikből aztán gyógyteák, szappanok, csokoládék, likőrök, szörpök is készülnek, sőt! Érdemes kalandozni egyet a honlapon vagy lájkolni a Szent Mauríciusz Monostor Facebook oldalát és megnézni, hogyan óvják ősi értékeiket.

Levendulás a füveskertben

De mit is beszélek? Oda kell menni, tenni egy őszi sétát, beszívni a hegyi levegőt, ötletet csenni a kertekből, bekukucskálni egy napi imába, beszélgetni valamelyik kertészkedő szerzetessel és hazahozni onnan valamit. Például a lélekmelegítő örömöt, ami innen árad.



Címkék: