Megfáztam. Nincs mit szépíteni a dolgon, elég randa egy látvány vagyok ilyenkor, amit a szokásos őszi menetrend szerint kénytelen elviselni a férjem. Szerencsére azért van pár trükköm erre is, hogy csak egy hétig kelljen kerülgetni engem a konyhában, ne tovább. Mert ilyenkor kedves sem vagyok, jobb nem belém botlani…

Az egyik őszi csodaszerem a friss csipkebogyótea hársfavirággal, gyömbérrel, mézzel, citrommal.

Októberben már javában érik a csipkebogyó országszerte, kár lenne a természet szuper vitaminziccerét kihagyni. Rendkívül magas C vitamintartalma mellett, antioxidáns vegyületekkel, valamint E és különböző B vitaminokkal dicsekedhet.

Szedéskor több dologra kell figyelni, de nem ördöngösség egyik sem:

  • Forgalmas út közvetlen közeléből ne szedjünk, nagyon nem hiányzik a legyengült szervezetnek egy löket nehézfém a kipufogó gázokból. Napos dombok, erdőszéle jobb választás.
  • Löttyedt bogyó nem bogyó, csakis a madaraknak, poloskáknak való.
  • Szép piros bogyókat szedjünk. A narancsszínű még nem érett, a bordó már túlérett.
  • Minden csipkebogyó bokor szúrós, csak úgy mondom.

Ha megvannak a bogyók, hazavisszük, megmossuk. A szárakat, majd a bogyók alját-tetejét levágjuk, hogy a hatóanyagok könnyebben kioldódjanak belőlük. Ha túl sok egy teához a megszedett mennyiség, a maradékot ebben az állapotban teheted a hűtőbe, vagy megszáríthatod és jól záródó üvegben egész télen elvan a polcon.

A fent említett teához leforrázzuk a hársfavirágzatot, amit így ősszel már csak a patikában vagy a drogériákban kapsz. Ha lehűlt annyira, hogy még jó melegnek érzed, de már tudnál belőle inni, akkor beleteszed a csipkebogyókat és állni hagyod egy órát. A csipkebogyó C vitamin tartalmát ugyanis meleg vízben való áztatással nyerheted ki, a forrásban lévő víz tönkreteszi a lényeget.

Ha szépen kiázott, valószínűleg ki is hűlt. Ekkor rámelegítünk egy kicsit, hogy mégis meleg teát igyunk, ha már gyötör a kórság. Reszelünk bele egy kis friss gyömbért, csavarunk bele a citromból és mézzel elkeverjük.

A jó hír az, hogy kifejezetten finom is. Napi két-három csésze pedig pár nap alatt kigyógyít a náthából és újra lehet ölelgetni a családtagokat.



Címkék: