Rugalmas és könnyű lefektetni – ezt mondják a szegélyről, ami a sövényünk ültetősávját fogja kísérni, ahogy az előző részben is írtam. Rugalmas, ez igaz. Lehet hajlítgatni, mondjuk csak bizonyos határok között. Azonban a könnyű fektetésről nem vagyok egészen meggyőzve. Kellő gyakorlattal biztosan szép, egyenes szegély lesz a végeredmény, de egy kezdő hobbikertész esetében, kiváltképp, ha húsz méter hosszan kívánja lerakni a szegélyét, bizony számítani kell némi hullámra. Sok hullámra.

Azt írja a fektetési útmutató, hogy ásóval egy V-alakú vájatot kell készíteni, amibe aztán beleillesztjük a szegélyt, majd utána visszatömörítjük mellé a földet. Ez a külső oldalon, ahol az utca mentén szórtunk le korábban kavicsot, még csak-csak sikerült. Igaz, a csontkeményre száradt földdel itt sem volt annyira egyszerű dolgunk, a vájat inkább kisebb árokra sikeredett. A belső oldalon viszont határozottan bonyolultabb volt a képlet. Mivel az előkertben a terep az utca felé lejt, a sövény ültetősávját igyekeztünk úgy kialakítani, hogy a 80 centis sáv viszonylag vízszintes legyen. Ehhez viszont sok helyen 10-20 centi mélyen földet kellett kitermelni. Így vájatunk nem volt, csak hirtelen szintugrás, ahova a szegélyt letettük és mellé hordtunk földet, hogy megtámassza. Ez egész biztosan nem professzionális, de amíg bekerülnek a cserjék, majd alájuk a mulcs, reméljük, megteszi. Az egyenes nyomvonalát két vasrúd közé feszített kötéllel jelöltük ki, s próbáltuk tartani. Nem mindig sikerült, lett benne görbület jócskán.

A szegély kifektetve

Közben egyébként az előkertet is végigástuk és nekikezdtünk elgereblyézni. Szerencsére kaptunk esőt is, így viszonylag hamar a végére értünk és mikor a szegély is a helyére került, már nem volt annyira vészes a kép. Ha bekerülnek a növények és lesz fű is, teljesen elfogadható lesz, a maga hullámzásával együtt.

Rendeződő terep, szegély, ültetősáv – alakul a dolog

Ez a pofás, rendezett kép egészen fellelkesített és arra sarkallt, hogy helyükre tegyük az első növényeinket. Egyre jobban szúrta a szememet a bejárat mellett lévő villanyóraszekrény és annak fekete csövei. Kaptunk ajándékba néhány apró méretű tarka japán kecskerágót (Euonymus japonicus), amiknek itt épp jó helyük lesz. Mivel örökzöldek, télen is eltakarják majd a nem tetsző részeket, és talán egyszer majd a villanyóra is kap egy helyes kis dobozt maga köré. A növényekkel egyetlen baj van csupán: tényleg aprók, egyelőre nem többek 20 centinél. És mire megnőnek, eltelik pár év. Kaptam hát az alkalmon és egyik kertészetben barangolásom alkalmával, be is került a kosaramba három cserép vegyes színű pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)– az egynyáriak azon ritka példányai, amiket szeretek. Darabja 890 Ft volt, úgyhogy azért nem haltam bele és a férjem is csak kicsit nézett rám szúrós szemmel, mikor meglátta a szerzeményem. Beültettem a virágokat a kis cserjenövendékek elé, hogy míg azok megkapaszkodnak, megerősödnek, addig szépen virágozzon itt valami. Ezek a növények bár egynyáriak, elvetik magjukat, így ha minden jól megy, jövőre is felütik itt a fejüket.

A pillangó virág határozottan nőtt

Az első növények beültetésétől vérszemet kaptam. A kocsibeálló melletti keskeny sávot szemeltem ki.

Apropó, kocsibeálló. Egész biztosan nem voltam magamnál, mikor azt mondtam a kivitelezőnknek, hogy azért ne küldje ide az embereit, hogy 3 köbméter kavicsot szétterítsenek, majd mi elgereblyézgetjük. Na persze. Nem nőnek való feladat, az tuti, de én igencsak türelmetlen vagyok s a kupacok annyira ajánlgatták magukat, hogy kezdjek neki, míg a férjem megérkezik a munkából. Aki viszont aznap elég későn ért haza, de ha már valamibe belekezdek, nem szeretem félbehagyni. A gyerekek roppant mód élvezték. A kicsi leszopogatta majd az összes kavicsról a port, a nagy meg lelkesen dömperezett. Nagyjából két köbméterig bírtam, aztán kidőltem. Persze mondhatnám azt is, hogy a férjemnek is hagytam egy keveset, hogy aztán a végeredmény az ő lelkét is melengethesse. Több hónapnyi sárban dagonyázás, gödrökön bukdácsolás után igazán felemelő érzés egy szép, egyenletes felületen végignézni. A miheztartás végett: 3 köbméter zúzottkő 34 000 forint volt szállítással, az ágyazati réteg 5 köbméter poros murvából készült, ami nagyjából 35 000 forintba került. Ehhez hozzájön az előző részben említett szegélyépítés költsége, ami 25 000 forint volt. Az egyszerű zúzottkőszórásos kocsibeállónk tehát közel 100 ezer forintból készült el. Nem kevés.

Az állandó segítség: a dömper

De visszatérve a növénysáv beültetéséhez. Már a szegélyépítésnél is látszott, hogy itt lesz egy kevés terepigazgatás, gazolás, mielőtt nekikezdhetnénk az ültetéshez. Úgyhogy újra kapát és gereblyét ragadtam és nekiláttam. Centiről centire haladva egyre elégedettebb lettem a látvánnyal. Mikor az egyharmadával elkészültem, nem tudtam visszafogni magam, azonnal be kellett ültetnem növényekkel. Úgyhogy újra kertészet és egy kis pénzköltés. Tarka virágosnád (Miscanthus sinensis ’Strictus’), 1500 forint darabja. Terülő mirtuszlonc (Lonicera nitida ’Maigrün’), 900 forint egy példány. Törpe sáslilom (Hemerocallis ’Stella d’Oro’), 1000 forint darabáron. Korábban megmutatkozott, hogy van egy kis gubanc a szintekkel a beálló belső részénél. Az lett a terv, hogy amolyan sziklakert félét alakítunk itt ki. A környéken építkezések tömkelege van és sok helyen meghökkentő mennyiségű követ termelnek ki alapásáskor, úgyhogy valahonnan majd szedünk pár nagyobb darabot és betesszük a rézsű aljára, így nem mosódik ránk a szomszéd összes földje.

Előkészítve

Elárulom, hogy a fent leírtak bő két hónap leforgása alatt történtek. Ezalatt szépen lassan belecsúsztunk az őszbe és szomorú, de a kertnek még a feléig sem jutottunk. Be kell látnunk, hogy saját erőből tavaszig tuti nem lesz ebből füvesítés, márpedig két kicsi gyerek mellett rémálom a hol poros, hol saras kert. Dönteni kell tehát, hogy megemeljük-e kicsit a rászánt keretet és megbízzuk a kertészt, vagy döcögünk tovább és dagonyázunk még egy kicsit. Megsúgom: megemeljük.

A szegély kifektetve

És a helyére téve

Rendeződő terep, szegély, ültetősáv – alakul a dolog

Három köbméter kavics

Az állandó segítség: a dömper

Kész

Ültetésre kiszemelt áldozat

Kigazolva

Eligazítva

Előkészítve

Beültetve

Pillangóvirág és kecskerágó ültetéskor

A pillangóvirág határozottan nőtt



Címkék: