Itt az ősz, az egyik legszebb időszak a természetjáráshoz. Nincs túl meleg, nincs még hideg és az erdő is gyönyörű színekbe öltözik, a látvány pedig lélegzetelállító. Mielőtt azonban nekiindulnánk a vadonnak, nem árt megismerkedni a túrautakkal és turistajelzésekkel.

Túraútvonalak

Magyarország gazdag a kijelölt túraútvonalak és természeti kincsek tekintetében. Szinte minden kis természeti csodát kijelölt gyalogtúra útvonalon meg lehet közelíteni, így legtöbbször nagyon egyszerű dolgunk van: elég a jelöléseket követni.

A Bakony ősszel

A leghíresebb és leghosszabb hazai túraút talán az Országos Kéktúra, biztos hallottál már róla, az egész országot szó szerint körüljárja. Viszont azt tudtad, hogy a teljesítéséért jutalom jár? Van egy elég menő programja a Magyar Természetjáró Szövetségnek (MTSZ): létezik egy füzet, amit megvásárolhatsz az MTSZ-től a webshopjukban vagy a budapesti irodájukban, ebbe a füzetbe aztán a Kéktúra minden szakaszának bizonyos állomásain elhelyezett pecsétekkel lehet nyomdázni, így igazolhatod, hogy bejártad az útvonalat. Ha összegyűlt az összes pecsét, be kell küldened az MTSZ-nek, és már küldik is az elismerő, egyedi sorszámmal ellátott Kéktúra jelvényt. Bővebben a programról ITT olvashatsz.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már a kihívás miatt is azt érzem, hogy be akarom járni az útvonalat. Persze jelvény nélkül is érdemes bebarangolni, hiszen hazánk szinte összes gyönyörűséges természeti értékét felfűzi. De nem csak a Kéktúrán lehet jelvényt szerezni, számos másik túramozgalom is létezik, érdemes ezeket is átböngészni, aztán lehet szorgosan gyűjtögetni a pecséteket.

Jelzések

A túrautakat turistajelzésekkel jelölik, hogy könnyebben tájékozódhassunk. Nekem mondjuk így is sikerült eltévednem baráti társasággal, kétszer, ugyanazon a helyen pár év eltéréssel, de ez csak az én tájékozódási képességeimet minősíti, nem a túrajelzést. Még röhögtünk is második alkalommal, hogy „hú emlékeztek, a múltkor itt tévedtünk el.” Aztán jó pár száz méter után már azon röhögtünk, hogy igen, megint itt tévedtünk el. Magyarországon nagyon komolyan veszik a jelzésfestést –még magyar szabványt is készítettek– és tényleg nagyon hatékony a rendszer, ezért érdemes kicsit alaposabban megismerkednünk vele.

A jelzéseket fehér téglalap alapra festik és a jel formája és színe is információval szolgál. A jeleket általában sima törzsű fákra, sziklákra, villanyoszlopokra vagy más éppen kéznél lévő tereptárgyra festik fel. A kis ábrákat leginkább szemmagasságban vagy kicsivel afölött kell keresnünk, de ahol erre nincs lehetőség, az út mentén alacsonyabb kövekre is felfestik. A jelek általában úgy helyezkednek el, hogy egyik mellett állva már a következő is látszik, főleg ha nem egyértelmű az út vonalvezetése. Hosszú egyenes/egyértelmű szakaszokon biztató jeleket is elszórnak, hogy megnyugodhasson a jó öreg természetjáró, jó irányba halad. Csomópontokban elágazásoknál megszaporodnak az ábrák, sőt ahol indokolt, nyilakkal is jelzik a helyes irányt.

De akkor melyik mit jelent? Végigvesszük:

Fő jelzések

Sáv

Ezek az a jelzések mindig valamilyen fontosabb pontból indulnak, ilyen például a tömegközlekedés állomásai, vasútállomás, hajókikötő stb. és hasonló fontosabb pontba érkeznek meg. Jellemzően több hegységen és tájegységen is áthaladnak, így alkotják a turistaút-hálózat gerincét.

  • kék sáv: országos jelentőségű, legalább egy, de akár több tájegységen, hegységeken, átvezető utak jelzése (pl.: Országos Kéktúra, Bükki Kék, Börzsönyi Kék, Balatoni Kék),
  • piros sáv: térségi jelentőségű, szintén egy vagy több hegységen átvezető utak jelzése (pl. Közép-dunántúli Piros, Dél-dunántúli Pirostúra),
  • sárga/zöld sáv: helyi jelentőségű, hegységi utak jelzése (pl. a bükki Jubileumi Körtúra, Mecseki Zöldtúra).

  

Kereszt

A kereszt jelzéssel átkötő utakat vagy rövidítéseket jelölnek. A kereszttel jelzett turistaút önmagában nem igazán izgalmas, arra használható, hogy két (általában) sávval jelölt utat összekössön vagy egy fontosabb ponthoz kivezessen (állomáshoz, megállóhoz). Színe megegyezik a fő útvonaléval, amiről leágazik, de ha másik színű jelzéshez vezet, akkor a kereszteket a két színben váltakozva festik fel. Okos, nemde?

Leágazások

Ha elindulsz egy bizonyos jelzésen, majd az alábbi ábrákkal találkozol, nyugodtan indulj el rajtuk, mert ide fognak vezetni:

  • háromszög: Ez a jel hegytetőkre vagy kilátóhelyekre, kilátótornyokhoz vezet el, szóval ha érzed magadban a spirituszt, és nem veted meg a csodás panorámát, mindenképp tégy kitérőt.
  • négyzet: Ha elindultál egy sávjelzésen, de úgy érzed elszámoltad magad, hosszabb az út, mint tervezted vagy már nagyon elfáradtál és találkozol egy négyzet jelzéssel, akkor mákod van, ugyanis ez a jelzés szálláshelyre vagy lakott településre vezet, de minimum egy állomáshoz vagy megállóhelyhez jutsz el rajta.
  • kör: Szomjazó barangolók mentsvára ez a jelzés, ami forrásokhoz, kutakhoz, azaz ivóvízhez vezető utat jelöl.
  • omega: Ezen a jelzésen barlangokhoz tehetünk kitérőt. Mindenképpen izgalmas lehet, egy rövid plusz sétát megér.
  • L: Ilyen jelek műemlékekhez, romokhoz vagy például földvárakhoz vezet. Felfedezőknek erősen ajánlott.
  • pecsét: Ezt a jelet mindenképp kövesd, ha már beszerezted pl. a Kéktúra füzetedet, mert ilyen utakon juthatsz el a pecsételő pontokhoz.

     

A leágazó jelzésektől nem kell megijednünk, mert csak rövid kitérőt jelentenek. Egyedül a háromszög és négyzet jelzéseknél fordul elő 2 km-nél hosszabb út, de fontos, hogy ezekről a pontokról ugyanazon az úton vissza kell térni az eredeti útra, mert nem vezetnek tovább.

Egyéb jelzések

Emlékmű: Az emlékművel, emlékhelyek nagyon indokolt esetben külön műemlék jelet kaphatnak.

Kápolna: Biztos te is kitaláltad már, ilyen úton kápolnákhoz vagy más szakrális emlékhez juthatsz el.

Körséta: Ezek rövidebb sétautakat jelölnek, amelyeken a kiindulási pontba (pl: parkolóba) tudunk visszajutni. Ha csak gyors feltöltődésre vágysz, minimális erőfeszítéssel, ez a te jelzésed.

Tanösvény: A tanösvények sokszor saját jelzést alkotnak, de nem kell megijedni, hogy nem egységes, így is biztosan mindenki megtalálja az útvonalat. Van egyébként egyezményes jele is, szóval ha zöld (vagy piros) T betűt, esetleg kék vagy zöld átlós sávot találsz, azok is tanösvények lesznek.

Mária zarándokút: A Mária zarándokút egész közép-európán át kanyarog, jele egy kis „m” betűhöz hasonló piktogram, fő színe a violalila (pl: a Mariazell-Csíksomlyó közti fő vándorút), de ne lepődjünk meg más színekben pompázó „m” betűkön se.

    

Nem csak gyalog túrázhatunk, és ehhez külön jelzéseket is kapunk. A kerékpáros útvonalakat egy bicikli,a lovas útvonalakat pedig ló piktogrammal jelzik. A gyalogos utakon tilos kerékpározni, csak ha azt a kerékpáros piktogram megengedi, ugyanez a szabály vonatkozik a lovasokra is. A síutakat X jelzi esetleg két párhuzamos, függőleges vonal. A csónak vagy kenukikötőkhöz horgony piktogram jelölés vezet és kerekesszékes útvonalak is léteznek már, ezeket a kerekesszékes piktogram jelzi.

Túrázás előtt azért…

Rendben van, hogy szépen fel vannak festve az utak, de nem árt indulás előtt alaposan átnézni a célpontunk turistatérképét, amit aztán vigyünk is magunkkal. Sok túraúthoz kapcsolódóan találhatunk turistakalauzt is. Manapság már online is elérhetők, de vigyázzunk, az okostelefon nem biztos, hogy elegendő egy komolyabb túrához. A jó öreg papírtérkép inkább legyen velünk, mintsem az erdőben kelljen éjszakáznunk a kósza szlovák medvékkel.

Ezzel még koránt sem értünk a túrázáshoz feltétlen szükséges tudás-listánk végére, következő cikkünkben a megfelelő túraöltözetről lesz szó.

Ha vannak olyan ismerőseid, barátaid, akik hasznát vehetnék ennek az írásnak, oszd meg velünk, de ha jobb szereted az eltévedős, vicces sztorikat hallgatni a haveroktól, én azt is megértem.



Címkék: