Naná, hogy jó! Vagy mégsem? A válasz nem is olyan egyértelmű, hiszen mint minden, ez is relatív. A kutyás gazdiknak, akik szeretik, ha kedvencük null-huszonnégyben velük van maga az álom, de az allergiás, kutyafóbiás, vagy egyszerűen csak ingermentes környezetre vágyó kollégáknak rémálom is lehet.

Igen, ilyen is van, és ők is emberek, nem kell felháborodni, ha valaki nem tapsikol örömében, hogy szőrös, nyáladzó, szellentő négylábúakkal kell osztoznia az irodán. Attól, hogy valaki nem szeretne kutyát az irodában, még nem lesz rossz ember. Szóval a kérdés inkább az, hogy hogyan lehet jó egy kutyabarát munkahely?

Kutyabarátnak lenni trendi

Az elmúlt években hazánkban is egyre elterjedtebb lett a „szívesen látjuk az ember legjobb barátját” szemléletmód, és sorra nyitották meg kapuikat a kutyabarát éttermek, szállodák, üzletek, bevásárlóközpontok, de még a bankok is.

Ez a fajta állatbarát hozzáállás, mindenképpen dicsérendő, de azért hazudnánk ha azt mondanánk, hogy csupán a szívjóság, és nem a piaci rés által nyújtott profit kiaknázása vezérli. Nyugaton, és a tengerentúlon már kicsit korábban felfedezték az üzlettulajdonosok, hogy hatalmas réteget tudnak megszólítani és becsábítani azzal, ha nem csak a gazdikat, de a kutyulijaikat is szívesen látják.

Az urbán kutyatartás kialakulásával, mikortól is az eb már nem házőrző és nem a kertben lakik, hanem olyan elválaszthatatlan társsá avanzsált, aki az ágyunkban alszik, a táskánkban utazik, ruhát, ékszert hord, és mindenhová jön velünk, bevásárolni, dolgozni és nyaralni, megszületett egy kiaknázatlan piaci rés, és válaszként a kutyabarát szolgáltatások.

De ez rendben is van, ez egy olyan szerelmi háromszög, amiben mindenki boldog, a kutya, mert nem hagyják otthon, a gazdi, mert nem korlátozzák, hogy hova mehet kedvencével, és a szolgáltató is, mert dől a lé. Ez az idilli felállás, hiszen egymásra talál a kereslet és a kínálat.

A kutyások keresik az ilyen helyeket, értékelik azokat, ajánlják őket egymásnak, és évről évre meg is szavazzák a legjobbakat. Egy újdonsült gazdi a kutyabarat.hu oldalon, pár gombnyomással felfedezheti az összes ilyen szolgáltatót, és kedvére válogathat számos kategóriában, akár az Év kutyabarát helyi között is.

Nagyon ciki, ha nem szeretem a kutyákat?   

Minden évben kihirdetik az Év kutyabarát munkahelyét, amit olyan irodák közül választanak ki, ahova a blökivel együtt mehetsz be dolgozni reggelente. Van köztük médiaügynökség, showroom, szerkesztőség, de IT tanácsadó iroda is.

Na de itt jön a nagy kérdés. Vajon bármilyen munkahely lehet kutyabarát? És ennek mindenki maradéktalanul örül? És ha te nem vagy kutyás, már fel sem vesznek? Egyáltalán szabad még ma olyat mondani, hogy nem szereted a kutyákat, vagy az vérciki, és a HR-es már ki is kukázta az önéletrajzodat?

Mert hát ugye a nagy különbség a kutyabarát kávézó és munkahely között, hogy az egyikbe hobbiból mész, a másikba meg kötelességből, és amíg másik kávézó akad minden sarkon, másik melóhely nem biztos. És tényleg azért nem pályázhatsz álmaid állására, mert allergiás vagy a kutyaszőrre?

Ma már az álláshirdetésekben feltüntetik, hogy a leendő munkahely kutyabarát, és az állásinterjún is kötelesek tájékoztatni a jelentkezőt. Azonban arról még nem készült statisztika, hogy ez vajon inkább pozitív vagy negatív tényező az átlag munkakeresők számára, akik nem kifejezetten ezért jelentkeznek.

Szóval akkor most ki volt itt előbb, a kutya vagy a munka?

De kezdjük az elején. Hogyan is lesz a mezei munkahelyből kutyabarát? Két dolog dönti el a kérdést, az egyik a jogi szabályozás, a másik a főnök. Vannak olyan helyek, ahol törvénybe ütközik az ebtartás, mint például az orvosi rendelők, az élelmiszerboltok, az élelmiszerüzemek és a többi. Bár, ez azt hiszem, elég logikus és elvárt is.

Van a másik kategória, ahol nem tiltja semmi, hogy a munkahely ebbarát legyen. Itt a főnökség saját belátása szerint dönthet. Nem is tudtad, mi? Bizony, már írhatod is a kérvényt, hogy te is szeretnél a blökivel a lábad alatt görnyedni a gép előtt.

Na és itt válik bonyolulttá a dolog, mert tegyük fel, a főnök úgy gondolja, a kutya a kertbe való, nem az irodába, ez esetben hiába kérleled, ő dönt és pont. Vagy a főnök csípi a kutyákat, meg minden alkalmazott is, és óriás egyetértés közepette kutyásítjátok a helyet.

De az élet, és a nagy létszámú munkahelyi közösség általában nem ennyire fekete és fehér, hanem megoszlanak a vélemények. És ilyenkor ha tetszik, ha nem, annak a véleményét illik szem előtt tartani, aki nem kíván kutyákkal együtt dolgozni, mert ez elsősorban egy munkahely.

Nem, ő nem egy gonosz ember, lehet ennek egyszerűen egészségügyi oka, hogy az allergiától taknya-nyála egybefolyna, vagy állhat a háttérben félelem is, de az is lehet, hogy attól tart, hogy nem tudna koncentrálni, ha a cuki kis dögök ott szaladgálnának. Persze ha olyan szerencsések vagyunk, hogy megoldhatóak a külön munkaterületek, akkor lehet köztes megoldás, de azt igen jól meg kell szervezni.

Kutya a fedélzeten        

De tegyük fel, hogy mindenki díjazza az ötletet, hogy ebbarát legyen az iroda, ilyenkor sem lehet beköltöztetni az egész Futrinka utcát. A legjobb pár próbanappal kezdeni, megnézni, hogy az elméletben jónak tűnő ötlet, hogyan szuperál a gyakorlatban. A gazdiknak vagy felváltva kell bevinniük kedvencüket, vagy pedig rá kell szánni az időt, hogy a kutyusok összeismerkedjenek, összebarátkozzanak, ugyanis nem törvényszerű a nagy harmónia.

El is jutottunk egy sarkalatos kérdéshez, melyik a jó irodakutya. Mert bizony közel sem mindegyik. Legyünk őszinték magunkkal, és gondoljuk jól végig, hogy kellőképpen jól szocializált-e a kutyánk, kijön-e az idegen emberekkel, nyugodt tud-e maradni, ha sokan vannak körülötte vagy ha épp nem vele foglalkoznak, össze lehet-e engedni más kutyákkal, na és persze szobatiszta-e?

Ugyanis 100 százalékig a mi felelősségünk, hogyan viselkedik a kutyánk az irodában. Természetesen minden oltással rendelkeznie kell, és az oltási könyvet tartsuk is magunknál. Nekünk kell gondoskodni arról, hogy ne zavarja a kollégákat, hogy ne hátráltassa a munkát, hogy ne piszkítson oda, hogy ne lopja el a munkatársunk szendvicsét az íróasztaláról, és hogy ne ugráljon rá minden arra járó kézbesítőre.

Ugye nem is olyan egyszerű. Szóval a kutyabarát munkahely nem jelenti, hogy minden kutyát magunkkal kell vinni dolgozni. Csupán csak az arra alkalmasakat, és akkor valóban jól fog működni a dolog, és jó hatással lesz a munkavállalókra az eb jelenléte.

Ugyanis kutatások bizonyítják, hogy az csökkenti a stresszt, fokozza a produktivitást, nyitottabbá teszi a kollégákat és összekovácsolja a csapatot. A gazdi nem aggódik, hogy otthon melyik kanapé karfáját bontja épp le a blöki, és hogy kibírja-e, mire a túlóra után hazaér, hogy levigye pisilni. A monoton munka közben a kutyasimogatás nyugtató hatással van ránk, és minket is felfrissít, ha levisszük pár percre sétálni.

De nemcsak nekünk, a kutyusnak is jól kell éreznie magát, ezért vigyünk be neki egy ismerős fekhelyet, azt lehetőleg fal mellé, vagy az asztalunk alá tegyük, hogy oda nyugodtan elvonulhasson. Lehetőleg ne a csipogó, csörgő játékokat vigyük be neki, amitől a kollégák egy nap után begolyóznak. Mindig legyen friss vize, és munka előtt kicsit futtassuk meg, vagy vigyük nagyobb sétára, hogy nyugodtabb legyen, és ne feszítse a fölös energia. Egyesével ismertessük össze a kollégákkal, és a többi irodai kutyával, és mindig tartsuk rajta a fél szemünket, így lesz mindenki számára nyugodt és boldog a kutyás irodai élet.



Címkék: