Kóstolj és kirándulj! Ezek a hívószavai az Erdei Piacnak, melyet Budakeszi és Telki között, a Hidegvölgyi Erdészlaknál rendeznek havi rendszerességgel a Mozgó Piac szervezésében. A két szó tökéletesen fedi a kezdeményezés lényegét, amit az elmúlt vasárnap rendezett eseményen járva úgy tűnt, sokan kicsit félreértettek. Ezt a piacot ugyanis nem úgy kell elképzelni, mint egy falubeli hétvégi piac, ahol rengeteg árus mindenféle portékát árul. Ez a piac a természetről, a szabadban töltött időről, kikapcsolódásról szól. Maguk az árusított termékek is a természetességről árulkodnak, hiszen itt csak adalékanyagmentes kistermelői és őstermelői termékekkel lehet találkozni. Az Erdei Piac sokkal inkább egy túra kezdő-, illetve végpontja, semmint egy piac, ahol az ember bevásárol a következő hétre.

A helyszínre érkezve rögtön feltűnt, hogy a szervezők kicsit alábecsülték a várható látogatószámot, hiszen az út szélén hosszú sorban parkoltak az autók és eligazításnak nyoma sem volt. Ahogy azt az esemény Facebook oldaláról megtudhattuk, ennyien még sosem látogattak el a rendezvényre. Harmadik éve működik a piac és az eddigi tapasztalatok alapján nem is számítottak ekkora tömegre. Nekünk mintegy 5 percnyi sétatávolságra sikerült lerakni az autónkat. De sokaknak ez a távolság valószínűleg soknak tűnhetett, ugyanis elkezdték az út másik oldalát is parkolóként használni, ezzel ellehetetlenítve a normális közlekedést. Egy országút kilométereken keresztül egysávossá válva nagyjából használhatatlan, kiváltképp, mikor megérkezik a távolsági busz is.

Mi két kisgyermekkel eleve úgy indultunk el, hogy igazából kirándulni fogunk és mivel pár napja még 20 centi hó volt, megfelelő ruhákkal is készültünk a sár ellen. A piacra csak amolyan extraként gondoltunk. Azonban úgy látszik sokaknak maga a piac volt a célpont, és mint ilyen, valóban csalódásra adhatott okot. Több száz ember igényeit 15 stand nyilván nem fogja kielégíteni, ha piacolásról van szó. Száz gyerekre 2 kecske nem elég, még akkor sem, ha közben az Aranyalma Páros játszik kellemes muzsikát. És aki eljön az erdő közepére csilli-villi szép cipőben hóolvadás után, az még azt is a szervezők hibájának fogja betudni, hogy sár van. Arról pedig ők végképp nem tehetnek.

Az Erdei Piac egy nagyszerű kezdeményezés. Célja, hogy közel hozza és megismertesse az emberekkel a helyi, természetes eredetű ételeket, italokat, melyeket közvetlenül a termelőktől vásárolhatnak meg. Remek időtöltést biztosít a szabadban, kiváló indítója vagy éppen levezetése egy kirándulással töltött délelőttnek. Az egyre nagyobb érdeklődés miatt azonban célszerű lenne a piac bővítése és átgondoltabb szervezése. A látogatóknak ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy az Erdei Piac nem egy hatalmas vásári forgatag, hanem egy természetben eltöltött, kellemes családi vagy baráti program része.

A következő Erdei Piac időpontjáról itt tájékozódhattok.



Címkék: