Tombol a nyár, akár hátra is dőlhetnénk, pedig a szőlőt megint kötözni és metszeni kell. Nem ördöngösség, csak pár apróságra kell figyelni.

Ilyenkor már szépen kialakult fürtjeink vannak a szőlőtöveken, így kicsit meg is nyugodhatunk, mert az már valahogy csak beérik. Na de itt jön a különbség kert és kert között. Ha szeretnénk, hogy ezek a fürtök biztosan egészségesek maradjanak, sőt édesebbek és nagyobbak is legyenek, tehetünk értük:

Például ne hagyjuk, hogy hónaljhajtásai vagy több méterre felfutó hajtásai legyenek (ha csak nem ez a cél egy lugasban) a szőlőnek, mert elveszi az energiát és a napfényt a bogyók érlelésétől. A legfelső huzalok felett max. 20cm-t hagyjunk meg.

Végezzük el az -ilyenkor már többnyire harmadik- kötözést, de most még óvatosabban, mert könnyen letörhetünk egy-egy ágat a fürtökkel együtt.

Minden nap ellenőrizzük reggel és este a növény állapotát és ha bármilyen elváltozást, vagy betegséget észlelünk, azonnal lépjünk közbe, mert akár 1-2 nap alatt is súlyos kár keletkezhet. Ugye mindenki észrevette, mennyire érzékeny a szőlő a gombákra? Komplett hegyekről tűnt el a szőlő egy-egy fertőzés miatt.

Lényeg, hogy törekedjünk a szellős szerkezet kialakítása, hogy eső után hamar megszáradjanak a növények.

Hamarosan érnek az első fürtök, örvendjünk együtt, idén a legtöbb helyen szép termés várható.



Címkék: