A grincsfa eredete és története Amerikából származik: az 1950-es években Dr. Sesuss, azaz Theodor Seuss Geisel írta a mesét, amiből 2000-ben az Universal Pictures és az Imagine Entertainment élőszereplős filmet is készített. Grincs egy zöld, szőrös lény, aki Kifalvától északra, a Kobak-hegyen lakik, és ki nem állhatja a karácsonyt. Ám egy nyolcéves kislány rábeszéli, hogy tartson vele a karácsonyi ünnepen, ami végül botrányba fullad. A polgármester ugyanis mindenki előtt megalázza Grincset, aki emiatt olyan mérges lesz, hogy elhatározza, ellopja a karácsonyt.

Nem szeretnék minden poént lelőni , úgyhogy aki még nem látta, nézze meg ezt az aranyos filmet, amiből a grincsfa ered, a gonosz manó jól elintézi a karácsonyfát is: gúzsba köti. Ennek végeredménye lesz az antikarácsonyfa, amiért azok is rajonganak, akik Grincstől eltérően nem ellenzik a karácsonyt. Ez teljesen érthető, hiszen a grincsfa a maga rondaságával, esetlenségével, idétlenségével együtt is nagyon cuki, és roppant jól mutat a bejárati ajtó vagy a kandalló mellett.

Minket is elért az őrület, és mivel a kislányom is imádja, gondoltam, meglepem egy ilyennel. De a virágárusnál olyan súlyos összegbe kerülnek még a legapróbb grincsfák is, hogy inkább otthon készítettük el.

Mi kell hozzá?

 

– Egy cserepes tuja vagy fenyőfa. (Én a tuja mellett döntöttem, mivel fele annyiért lehet kapni ilyenkor, mint fenyőt.)
– Drót
– Karácsonyi izzósor
– Karácsonyi díszek
– Fenyőágak
– Kötött sál

Elkészítése:

1. A tuja közepébe szúrtam egy vastag drótot. Itthon épp volt megfelelő, ráadásul olyan, aminek a végén van egy csillag, vagyis ezzel egyből megoldottam a csúcsdísz kérdését is.

 

2. Szorosan körbetekertem a növényt az izzósorral.

 

3. A cserepet teleszurkáltam fenyőágakkal.

 

4. A drót meghajlításával megformáztam a fát.

 

5. Feldíszítettem a díszekkel, amik a pincében kallódtak.

 

6. A cserepet körbekötöztem a sállal. Kész is van a grincsfa! Ugye, mennyire egyszerű?

 

A gúzsba kényszerített növényt természetesen továbbra is locsolni kell, ha pedig teljesítette a szolgálatot, ültesd ki a kertedbe, mielőtt a macska teljesen szétszedi.

Kiemelet kép: Europress



Címkék: