Juh, birka, bárány, mind ugyanaz az állat, ezt csak azért szögezem le már most, mert erről nagy zavar uralkodik a fejekben – tényleg, kérdésként még a gyakorikérdések.hu-n is felvetette valaki. Na de térjünk is a lényegre: egy, a BBC-n közölt kutatás szerint a juhok képesek fotók alapján is felismerni az arcokat. És hogy ez miért fontos? Hát mert ha épp elutaznál, nem kell attól tartanod, hogy belebetegszenek a hiányodba. Meg például azért is lényeges, mert a kutatók szerint ez a képesség azt mutatja, hogy a juhok arcfelismerő képessége a főemlősökéhez hasonló, írja az MTI.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a birkák képesek más, már megismert juhokat és a velük foglalkozó embert azonosítani, most azonban kifejezetten azt vizsgálták a kutatók, hogy képesek-e kétdimenziós tárgy (fotó) alapján felismerni egy embert.  A tudósok nyolc nőstény walesi hegyi juhot (Ovis aries) tanítottak meg arra, hogy négy ismert ember (Barack Obama, Jake Gyllenhaaal, Emma Watson, Fiona Bruce BBc-hírolvasó) képmását megkülönböztessék olyan fotóktól, amelyeket korábban nem láttak. A tanításhoz és a feladatokhoz jutalomfalatokat használtak.

„A kérődzőknek monitoron mutattak különböző portrékat. Az állatoknak az orrukkal kellett egy infravörös lámpát megnyomni, így juthattak a jutalomfalathoz. Miután megismertették őket a négy hírességgel, új feladat elé állították a patásokat: azt vizsgálták, vajon akkor is pontosan azonosítják-e a megtanult arcokat, ha azokat más szögből mutatják nekik. Az eredmények szignifikánsan jobbak voltak a véletlenszerű találatnál. Végül azt akarták tudni a kutatók, hogy gondozójukat felismerik-e az állatok fotóról. A juhászok képeit ismeretlen portrék között mutatták nekik. A kérődzők ismét nem okoztak csalódást” – írja az MTI. És hogy mi jöhet még? A kutatók szerint legközelebb azt lenne érdemes vizsgálni, hogy az állatok képesek-e azonosítani az emberi arckifejezéseket.

Borítókép forrása: Pxhere.com



Címkék: