Amíg a gyerekek, és a gyereklelkű felnőttek szemében megcsillan csodás tüzijáték fénye, és ezt tartják az ünneplés egyik legmagasztosabb módjának, addig az állatoknak egészen más csillog ilyenkor a szemében. A rettegés. Nem véletlen tehát, hogy augusztus 20-án és Szilveszterkor tűnik el a legtöbb kutya. De a baj megelőzhető!

Ha az alábbiakat betartod, enyhítheted  félelmét, és segíthetsz neki nagyobb trauma nélkül átvészelni az általuk annyira gyűlölt tűzijátékot.

Először is ne vidd magaddal a kutyát

A hatalmas fényjáték az államalapítás/újkenyér/földműves réteg/aratás ünnepén káprázatos, így érthető, ha minél többen meg szeretnék nézni. Ha te is úgy tervezed, hogy valahol a városban csodálod meg, semmiképp se vidd magaddal a kutyádat. Amíg te élvezed a látványt, szegény ebnek valószínűleg épp halálfélelme van.

A félelem a zajtól, egy teljesen természetes reakció az állatok részéről. A legtöbb kutya számára a tűzijáték szokatlan, nagyon erős hangjai veszélyforrást jeleznek, ezért gyakran igen heves rettegéssel reagálnak a váratlan és számukra különösen fülsiketítő zajokra. „Kedvenceink ezeket a zajokat – tekintettel arra, hogy nem tudják semmihez sem társítani – úgy élik meg, hogy a zaj minden felől jön, és nincs hova bújni előle. Így az állat könnyen kezelhetetlenné válhat, kiszabadulhat a nyakörvből, elszabadulhat a pórázról. Ne tegyük ki ennek a kutyánkat!“ – Írja a Háziállat.hu 

Otthon teremts biztonságot nyújtó környezetet

Tehát az első, és legfontosabb szabály, ne vidd magaddal a kutyát a tűzijátékra. De az sem elég, hogy szimplán otthon hagyod, mert ott is ugyanúgy megrémülhet a zajoktól és ijedtében meg is szökhet.

Ha teheted maradj otthon az állatokkal, mert a gazda közelsége megnyugtatólag hat számukra. Nem kell őket külön nyugtatgatni, csupán maradj a közelükben és viselkedj természetesen, ha szokatlanul viselkednek, igyekezz játékkal elterelni a figyelmüket.

Ha viszont elmész otthonról, akkor mindenképp gondoskodj róluk indulás előtt. A kutyát, macskát engedd be a házba, és úgy zárd be őket, hogy biztosan ne tudjanak kiszökni. Zárd be az ajtókat, ablakokat és a macska bejárót is.

Hagyj elöl minél több játékot, műcsontot, hogy elfoglalhassák magukat. És hagyd nyitva minél több szoba ajtaját, hogy minél több búvóhelyet találhassanak, ha megrémülnek a zajtól. Lehet, hogy az ágy alatt, a szekrény mélyén vagy akár a szennyes között fognak menedéket keresni, amíg nem vagy otthon.

Hagyd égve a villanyt a lakásban, mert így a villanó fények kevésbé lesznek intenzívek és azt is jól láthatja az állat, hogy nincs a közelben semmi fenyegető a szokatlan hangok ellenére.

Hangszigetelj!

Húzd be a függönyöket, mert ez csökkenti az erős fények zavaró látványát és egyben hangszigetel is valamennyire. Ha otthon maradsz, betehetsz valami megnyugtató zenét, ami elnyomja a kintről érkező, éles, váratlan hangokat.

Nemcsak a kutyák és a macskák viselik rosszul a tűzijátékkal járó hangokat, de a kisebb rágcsálók is. Éppen ezért jó, ha letakarod a hörcsög, mókus, egér vagy tengerimalac ketrecét egy vastagabb takaróval, hogy csökkentsd a zajt. De hagyj azért egy kis rést, hogy ki tudjanak kukucskálni, mert nyugodtabbak ha tudják mi történik körülöttük. Az is segít, ha beleszórsz a ketrecbe még egy adag faforgácsot, hogy jól be tudják ásni magukat.

Segíthet egy kiadós séta és etetés

Az ebet a tűzijáték napján, délután vidd el egy kicsit hosszabb sétára, futtasd meg és játssz vele minél többet, hogy estére fáradtabb és ennek következtében nyugodtabb legyen, jobban viseli az ünnepi fényjáték számára negatív hatásait.

Minden kedvencnek jót tesz, ha jó alaposan belakmározik még a nagy durrogtatás kezdete előtt. A jóllakott állatok aluszékonyabbak és nem reagálnak olyan hevesen a kellemetlen zajokra és fényekre.

Ha ezeket az óvintézkedéseket megteszed, jó eséllyel vészelik át a huszadikai ünnepség fénypontját. De ha valahogy mégis kiszökne és elkóborolna, minél hamarabb jelentsd be a helyi állatvédő egyesületek egyikénél.

Ha pedig te találsz egy elkóborolt kutyát, keress a nyakörvén bilétát, a nevével és a gazda elérhetőségével. Ha nem találsz, vidd el egy állatorvoshoz, mert az azonosító chip alapján jó eséllyel meglesz a tulaj.

Budapesten például A Rex Alapítványhoz (tel: 06-1-230-4080, e-mail: rexiroda@rex.hu) is eljuttathatod a bejelentésed, elveszett és talált kutya esetében is. Fontos, hogy jelezzük, honnan és mikor veszett el a kutya, vagy hol és mikor találtuk az állatot.

Óvatosan!

 

foto: Max Pixel



Címkék: