Emelkedő energiaárak, megújulókra fókuszálás, napkollektor, passzívház. Ebből a legjobban az emelkedő energiaárakat éreztem, amikor megjött a 160 ezres elszámolószámla. Pedig egész télen pokrócban meg pulcsiban voltunk itthon. Nincs agyonfűtve a lakás. Gondolom sok érv nem szükséges az energiahatékonyság mellé.

Az utóbbi 10-20 évben energiahatékonysági a szempontból viszonylag jó épületek épültek, egyrészt a szabályozás, másrészt a korszellem miatt. Előtte viszont lényegében ismeretlen fogalom volt a hőszigetelés. A nagy városépítési lázban a panelek és a csúsztatott zsalus lakások nem kaptak szigetelést, mert a távfűtés mellett, az egyedi mérők hiányában még az ablak is nyitva volt.

A családi házak esetében a motiváció az olcsó szén és fa, a párhuzamosan működtetett vegyes és gáztüzelésű kazánok viszonylagos olcsósága miatt csökkent alacsonyra, kevesek foglalkoztak az energiahatékonysággal. Ma pedig, amikor a jövedelemnek sokkal nagyobb része folyik el ilyesmire, és a kényelem is sokkal fontosabb, előtérbe került az energiahatékonyság. Így állunk.

Én is elkezdtem kalkulálni ezen a weboldalon, hogy mi az a szint, amikor a házunk végre megfelel a hatályos szabályoknak, persze, ha újonnan épülne. Mostanra már túl vagyunk a nyílászáró cseréjén, építettünk jó kis padlófűtést, hogy ne a sok légköbmétert fűtsük. Beruháztunk egy kondenzációs cirkóra, most jön a ház külső szigetelése.

A jelenlegi konfigurációban, kisméretű tömör téglából, szigetelés nélkül a házunk U-értéke, azaz a hő átbocsátási tényezője 2. Ez nagyon rossz érték, ma már ilyen házat nem lehet építeni. Ma kívánatos szám az a 0.45, és a 0.15 közé esik, ez alatt a passzívházak vannak.

Ha változtatjuk a kalkulátorban a szigetelés vastagságát és az anyagát, egy szemléletes ábrán változik, hogy a falunk meddig hűl át, honnantól van benne a külső hőmérséklet, ami a példában -15 Celsius. Nálunk legalább 15 centi fokozott páraáteresztő képességű ásványi szigetelés szükséges, hogy elérjük a kívánt hatást.

Az anyagokat összesítve hamar kiderül, hogy amikről nagyvonalúa megfeletkezünk, azok igenis tételek lesznek a kivitelezéskor, és a program erre fel is hívja a figyelmünket: élvédők, dübelek, orrprofilok, vakolható háló, stb. A végén pedig kidobja az ajánlatkérés lehetőséget, így, ha a szándék megvan, egy gombnyomás, és az ölünkbe esik a megoldás a Knauftól. Emailben vagy excelben.



Címkék: