Van az úgy, hogy leszaladsz két liter tejért és hazaviszel pár leértékelt szerencsétlen fűszernövényt, hogy „jó lesz még valamire”.

Egy teljesen szép rozmaring 350 forintért, egy bazsalikom és egy nagy halom snidling 200-200 forintért ugrott a kosaramba a napokban az áruházban.

Persze mindig otthon látja meg az ember, miért is volt leértékelve: nyár közepe van, már kicsit kornyadozik a bazsalikom, a snidling szinte túlcsordul a cserépben és lefelé lóg, de azért semmi különösebb bajuk. Hurrá! Ilyenkor érdemes megnézni a növényválasztékot mindenfelé. Ezek közül a rozmaring és a snidling kiültethető a kertbe, mert szépen túlélik a telet.

Ez itt bazsalikom, rozmaring, és varjúháj

Előtte azonban élvezzük áldásos hatásukat és átültetés után tegyük őket olyan helyre odakint, ahol sűrűn megfordulunk esténként. Ez a három növény erős illatával ugyanis elűzi a szúnyogokat; én a terasz lépcsőjére állítottam, ahol sokat üldögélnek a gyerekek.

Egy nagyobb cserép aljára apróbb tégladarabokat tettem, majd virágföld és egy kis homok keverékébe ültettem el a rozmaringot, majd kétfelé vettem az eredetileg öt tőből álló bazsalikomot, visszavágtam a tetejéből és ment a rozmaring mellé. Az alját üresnek éreztem, úgyhogy oda a kertből néhány, szintén megmentésre váró, színes pozsgás került. Aztán komoly áztató öntözés két napig, napi kétszer és semmi tűző nap. A képek az összeültetésről a harmadik napon készültek, igazi üde kis csapat lett, igaz?

Már csak egy csinos cserép kell, amiben akár az asztalra is tehetem, ha úgy adódik.

Á igen, a snidlinget végül a kertbe ültettem a többi mellé, mert hamarosan kezdődik a virágzásuk, hát hadd csinálják együtt. 🙂



Címkék: