Tervezel? Tervezgetsz? Ihletre vársz? Kivitelezőt keresel? Vásárolnál? Érdekelnek az új trendek, a kertészet, a táj-és városépítészet legújabb megoldásai? Szívesen találkoznál a szakma úttörőivel? Hogy tudd, hova kell menned, összeszedtük neked a 2018-as év első felének legfontosabb kertészeti kiállításait, vásárait.

Magyar Kert szakkiállítás – január 24-27., HUNGEXPO 17. pavilon

A park- és kertfenntartók, -művelők és –műveltetők egyik legnagyobb magyarországi szakkiállítását azért is ajánljuk, mert bőven a szezonkezdet előtt tartják, amikor a szenvedelmes kertésznek is biztosan több ideje van a bámészkodásra, másrészt meg azért, mert nemcsak a Szőlészet és Pincészet szakkiállítással, de az ultramenő AGROmashEXPO-val is együtt zajlik, és hát ekkora kukoricakombájnokat az utca kertésze még az életében nem látott, az tuti. Tudtátok, hogy a Lamborghini eredetileg traktorokat gyártott, sőt, a mai napig gyárt, nem is akármilyeneket? Küldjetek trakrotos szelfit!
Részletes infó itt.

GardenExpo és Orchideaünnep – március 23-25., Papp László Budapest Sportaréna

Na itt aztán minden lesz, amit a kertben és a teraszon elképzelni csak lehet: a bútoroktól, árnyékolóktól kezdve a medencéken, világítási és hűtés-fűtési trükkökön keresztül a növényekig és növényalkalmazási tanácsadásig. Teraszwellness, útmelegítő rendszer, kerti hardver – ha valaki azt gondolná, viccelek, látogasson csak ki az Arénába a tavasz első hétvégéjén!

Az Orchideaünnepen pedig a faj rajongói csorgathatják a nyálukat a nemesítők legújabb csodái láttán – és persze vásárolhatnak is.
Bővebb infót március elejétől találtok itt.

Construma Kert – április 11-15., HUNGEXPO

Az építkezés, otthonteremtés hazai no.1 rendezvénye, a Construma mellett az évek során önálló betétkiállítássá nőtte ki magát a kertkultúrával foglalkozó szekció. Halleluja! – kiáltanak fel boldogan a szerkesztőség kertészei, hiszen igenis ismertessék el végre, hogy a kert az otthonunk szerves része, nem csak egy olyan maradék zug, amit már végképp nem tudtunk beépíteni, de a biciklik meg a létra tárolására még jó lesz, ha meg annál még mindig nagyobb a hely, akkor a tujasorig húzódó gyepfelületet három rózsatővel áthidaljuk, és kész.
A MAKEOSZ Kertépítő Verseny és Show például kifejezetten megpiszkálta az érdeklődésemet, valami olyasmire számítok, mint a Ninja Warrior, csak talán kevesebbet kiabálnak benne a műsorvezetők 🙂
Részletes infó itt.

Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok – június 1-3. Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély

A Fejér megyei kistelepülésen található Károlyi-kastély önmagában is megér egy kirándulást, hiszen a Károlyi-család (illetve a Károlyi József Alapítvány), amely 1997-ben kapta vissza a birtok kezelési jogát, a tulajdonos állammal együttműködve előbb a kastélyt, majd a közel 50 hektáros kertet is gyönyörűen restauráltatta. A kertészeti seregszemlét is az alapítvány szervezi, 2018-ban már 14. alkalommal. A rendezvényen csemetekertészek, növénynemesítők, dísznövénytermesztők és -terjesztők, szökőkutak és kerti kiegészítők gyártói, vállalkozások, tájrendezők, tájépítész hallgatók és szakemberek tartanak szakmai találkozókat, de természetesen gyerekprogramok és botanikai séták is színesítik a kínálatot.
Részletek itt.

+1

A végére pedig egy olyan programot hagytunk, ami nem kiállítás és főleg nem vásár, de vétek lenne kihagyni: február közepe táján kezd el virágozni az Alcsúti Arborétum hóvirág-állománya, abszolút felejthetetlen élmény ilyenkor végigsétálni benne. Figyeljétek az arborétum honlapját, időben szólnak, amikor nyílni kezd a virágtenger.

(a képek forrása: commons.wikimedia.org, az alcsútdobozi virágszőnyegé pedig: kirandulastippek.hu)



Címkék: