Illatozik az ibolyaliget a kertedben? Nehogy lenyírd! Inkább szüreteld le az apró lila virágokat, és készíts belőlük isteni tavaszi fogásokat. Bizony, bizony, az ibolya ehető, és nem csak szép, de finom is, szóval kapj elő egy tányért, és takarítsd be a hozzávalót a vasárnapi ebédhez.

Arra figyelj, hogy tiszta helyről szedd a virágot, a forgalmas utak mentén illatozókban inkább csak gyönyörködj. Szárastul szüreteld le a csíkos és az illatos ibolyákat, mert úgy könnyebb velük dolgozni, és már kezdődhet is a főzőcske.

Édes-savanyú, avagy az illatos ibolyalekvártól az ecetig

Ha szeretnél a reggeli pirítósra valami igazán különlegeset kenni, készíts ibolyadzsemet. Ehhez szedj tele ibolyavirágokkal egy fél literes tálat, ezen kívül kell még hozzá fél citrom leve, 40 dkg cukor, és egy dzsemfix. A pontos receptet korábbi cikkünkben találod. Ha pedig a savanyúbb ízeket kedveled, készíthetsz pikáns ecetet is az ibolyákból.

(kép: borganic)

Ibolyás saláta

Az ibolya a tavaszi diétaőrültek étrendjébe is simán beilleszthető, ugyanis nyersen, salátába keverve is remek. Készítsd zöld salátát rukkolából, bébispenőtból, és madársalátábül, keverj bele pár szelet kecskesajtot, epret és diót, majd hintsd meg frissen szedett ibolyvirággal. Egy kis olivaolajba keverj balzsamecetkrémet és pár csepp lime levet, villával nyomkodj szét benne 2 szem epret, és pár ibolyát, és locsold meg vele a salátádat. Ennél jobb nem is kell, ha egy könnyű tavaszi ebédre vágysz.

Egy korty ibolya

Természetesen az ibolya a pohárban is épp oly kellemes, mint a tányéron, készülhet belőle egy csésze finom tea, szörp, szirup, de akár likőr is. A teához nem csak a virágokat, de a levelek is felhasználhatod, ugyanis mindkettőnek gyógyhatása van. Segít a torok és a hörgők gyulladásának enyhítésében, és köhögéscsillapító is egyben. Egy csésze teához forrázz le 2 teáskanálnyi ibolyát, hagyd állni 3 percig, majd szűrd le az italt, melegen és hidegen is kiváló, de ne vidd túlzásba, mert nagy mennyiségben hashajtó hatása van.

Most már dübörögnek a kertipartik, szóval ha fel szeretnéd dobni az esti koktélokat valami igazán különlegessel, tegyél a jégkockatartó minden rekeszébe egy- két ibolya virágot, és öntsd fel vízzel, vagy akár higított ibolyaszörppel. Ha ezt teszed a vendégeid italába, el lesznek ájulva tőle.

Cukorka helyett kandírozott ibolya

Ha szeretnéd megédesíteni a napodat, válaszd az ibolyával ízesített cukrot, vagy a kandírozott ibolyát. Előbbihez tölts meg egy befőttesüveget kétharmadig bármilyen általad kedvelt cukorral, és egyharmad ibolyavirággal. Jól keverd össze, zárd be az üveget. majd hagyd állni 1-2 napig. Utána az egészet terítsd szét egy tálcán, vagy tepsin és így szárítsd egy napig. Végül szórd aprítógépbe, de egy botmixer is megteszi, és daráld le a keveréket. Az ibolyaillatú és ízű cukorral bármit megbolodíthatsz, garantáltan különleges lesz a vele készült édesség.

Kandírozhatod is az ibolyát, bár kicsit babrás, de a gyerekekkel kiváló közös program. A virágok szírmait, egy apró ecset segítségével, mindkét oldalon kend be tojásfehérjével, majd alaposan szórd be őket kristálycukorral. Helyezd a virágfejeket lefelé nézve egy sütőpapírra, és hagyd őket száradni 24 órán át, és már kész is a kandírozott ibolya.

Dekorálj ibolyával

Akár az előbb elkészített kandírozott változattal, de frissen szedett virágokkal is dekorálhatod a desszertet. A csodás tavaszi látvány igazán feldobja a süteményeket, vagy akár egy szülinapi tortán is jól mutat. Nyugodtan légy kreatív, és használd bátran a kerted virágait.

(kiemelet kép: chestnutherbs)



Címkék: