Az első virágok, amik hamarosan megjelennek a kertekben, a gyönyörű kékes, lilás színben virító ibolyák. Mivel jellemzően elég sokan vannak, meg sem látszik a kerti ibolya mezőnkön, ha egy részét leszedjük. Persze rakhatjuk pici vázákba, ahogy azt minden tavasszal szoktuk, de mi lenne ha idén készítenénk belőle valamit? Például egy különleges lila ecetet?

Az első lépés a betakarítás. Ha nem találunk a kertünkben, a bokrok alatt ibolyát, akkor lehetőleg olyan helyről szedjünk, ahol a legkevesebb szennyeződés éri. Az úttest melletti park helyett keresgéljünk inkább az erdő mélyén, vagy olyan helyen, ahol biztosan nem permeteztek körülötte, jobban járunk vele. Ha megvan a betakarított virág, szedjünk belőle egy jó nagy marékkal, csippentsük le a szárról a virág fejét és mossuk meg őket. Kerítsünk és tisztítsunk meg néhány csavaros tetejű, kicsi befőttesüveget és félig töltsük meg őket a virágokkal. Most már csak le kell önteni őket valami jó minőségű, fehér ecettel. Ez lehet fehér balzsamecet, borecet, almaecet, amit szívesebben használnánk majd. Ezután fedjük le az üveget, de ha a csavaros tető fémből van, tegyünk egy darab sütőpapírt a fedél és az üveg közé, mivel a fém reagálhat az ecetre.

Forrás: https://www.growforagecookferment.com

Most az érlelés jön, tegyük az üvegünket hűvös és sötét helyre, aztán egy-két hétig ne bántsuk. Néhány nap múlva folyadék elkezd rózsaszín árnyalatúvá válni, később pedig besötétedik, a virágok pedig elvesztik lila színüket.

És mire jó az ibolya ecet? Salátákra kiváló, pláne ha pár ibolyával is megszórjuk a zöldségeket, mielőtt rálocsoljuk az ecetünket. De szuper rovarcsípésre, hígítva leégés enyhítésére és a hajunkat is finom selymessé teszi egy ecetes öblítés.Címkék: