Végre hivatalos. Chile elnöke, Michelle Bachelet bejelentette, hogy létrehoznak két új nemzeti parkot, valamint kibővítenek három meglévőt, melyek előkészítése évek óta tart.

Majdnem tízmillió holdnyi földet nyilvánítanak tájvédelmi területté, ami nem jöhetett volna létre a világ legnagyobb magánföld adományozása nélkül, melyet két korábbi iparmágnás tett tavaly márciusban.

Kristine, és néhai férje Doug Tompkins, akik olyan világmárkák alapítói, mint az Esprit és a The North Face 25 éve költöztek Patagóniába, és azóta azon dolgoztak, hogy megóvják az utókor számára annak természeti kincseit. Létrehozták a Tompkins Conservation nevű szervezetet, mely tavaly 1 millió holdnyi magánföldet adományozott a Chilei kormány számára, hogy azt nemzeti parkká nyilváníthassák, melyhez az állam további 9 millió holdat tett hozzá.

(kép: theguardian)

Ennek a lépésnek köszönhetően 38,5 százalékkal nőnek a chilei védett területek, amik így elérik az ország 81,1 százalékát, így szinte teljes hosszában lefedik. A világon egyedülálló, 17 nemzeti park összefüggő láncolata jöhet majd így létre, ami végre megvalósulni látszik.

(kép: raredelights)

Mostanra sikerült ugyanis megoldani a tavalyi bejelentés hallatára felháborodott helyi farmerek, halászok, állattenyésztők, és a területeken egyéb munkát végzők problémáját, hiszen az új, védetté nyilvánított földek miatt sokaknak megszűnhet a munkája. A chilei kormány és a Tompkins Conservation közösen igyekezett a korábbi farmereket átképezni, és természetvédelmi munkával ellátni.

Doug Tompkins, aki Chile esőerdeinek, vadvilágának, havas hegycsúcsainak és gyönyörű fjordjainak megmentésére tett fel az életét, már nem láthatja munkájának beteljesülését, mert 2015-ben egy hegyi kajaktúrán életét vesztette, de felesége Kristine azt mondta, „végre eljött a nap, amiért több mint húsz éven át dolgoztunk”.

(kiemelt kép: pixabay)



Címkék: