Hatodszorra rendezik meg a fenntartható energiagazdálkodás jövőjével, fejlesztési lehetőségeivel foglalkozó The Business Booster (TBB) nemzetközi konferenciát szerdán és csütörtökön, amelyen a hőtárolást megújító magyar HeatVentors is részt vesz. Az első napon bemutatkozott egy olyan svéd cég,

amely a vízhullámokat elektromossággá tudja alakítani bóják segítségével.

Az idén Koppenhágában tartott esemény pártfogója az Európai Innovációs és Technológiai Intézet támogatásával működő InnoEnergy, a tanácskozás célja a zöldenergetika térhódításának segítése Európa-szerte. A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvény negyven országból több mint hétszáz résztvevőt hozott össze, akik között a startupok, a pénzügyi csoportok, valamint az energiaipar képviselői ugyanúgy megtalálhatóak, mint döntéshozók és a szabályozói környezet kialakítói. Az innovációkat bemutatók jellemzően befektetőket keresnek a technológiáikhoz.

A kétszáz támogatott startup között megtalálható egyik svéd cég a vízhullámokat elektromossággá képes alakítani bóják segítségével. Egy másik innovációt egy drónokat fejlesztő portugál cég mutatott be; a technológia lényege, hogy automaták ellenőrzik a szélerőművek lapátjainak esetleges sérüléseit, ami vizsgálatonként 1000 euró (több mint 320 ezer forint) megtakarítást eredményez.

A startupok ténylegesen megváltoztathatják a világot

Az InnoEnergy jelentést adott ki a konferencián az elért eredményekről. Közölték, hogy a startupjaik 20-25 év alatt 5,5 millió tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást – ami egyenértékű 47 ezer autó kivonásával a forgalomból -, és csaknem 810 millió eurót (mintegy 261 milliárd forintot) spórolnak energiaköltségeken. Már eddig is 1700-nál több munkahelyet teremtettek közvetlenül szerte Európában, és

56 ezer fejlődő országban élő emberhez juttattak el energiát.

Diego Pavía, az InnoEnergy vezérigazgatója arról beszélt, hogy segítenek összekötni az üzleti élet szereplőit, és ez nem csupán a pénzről szól: az érintett startupok ténylegesen megváltoztatják a világot. Ázsiaiak és amerikaiak érkeznek Európába, hogy tanuljanak az itteniektől. Elena Bou, az InnoEnergy innovációs igazgatója optimista hangnemben szólalt fel, és úgy vélekedett, hogy a jövő elkezdődött.

Michael Sen, a Siemens igazgatótanácsának tagja a globális felmelegedésre utalva azt mondta, hogy a bolygó “lázas”, ezért alapvetően változtatni kell. A megújuló energiaforrásoknak nagyobb szerepet kell kapniuk – nyomatékosította és hozzátette, hogy csökken a megújuló energiaforrások és a tárolás ára: a napelemek, a szélerőművek és az akkumulátorok is egyre olcsóbbak.

Optimista nézet szerint 2050-re megfordulhat a jelenlegi arány, és már az energiaforrások kétharmada megújuló lehet.

Kitért rá, hogy kezdetben decentralizált módon termelték az energiát, például malmokban, és a kisebb szélerőművek terjedése ismét ebbe az irányba mutat. A digitalizáció és a mesterséges intelligencia segítségével optimalizálni lehet a folyamatokat – mondta az igazgatótanácsi tag. A kereslet növekedését a népesség gyarapodásával indokolta.

Michael Sen úgy vélekedett, hogy “az új olaj” az elektromosság lesz, amely minden másnál sokoldalúbb. A 2010-ben alapított InnoEnergy a fenntartható energiagazdálkodást érintő fejlesztések pártfogója Európában. A szervezet anyagilag támogatja az innovációt, a tantermektől egészen a vásárlókig.

 

Forrás: MTI 
Kiemelt kép (illusztráció) forrása: Pixabay



Címkék: