Aki kültéri lámpásokra vágyik idén, talán már olvasta a világítástervezés első alapszabályait előző cikkünkben, sőt meglehet, fel is térképezte a lámpakínálatot.

De mielőtt vásárolnál, egy kiemelten hasznos tanácsot engedj meg. A lámpaosztályokon nem véletlenül vannak kültéri és beltéri megkülönböztetések. Bármennyire is tetszik egy beltéri lámpa, a kinti időjárási viszonyok mellett hipp-hopp, életveszélyes látványosságot alkotsz a kertben. Mivel nyilván még életben szeretnéd élvezni a megvilágított kerted, ezeknek a lámpatesteknek tökéletes víz- és páraszigeteléssel kell rendelkezniük és olyan hő- és UV álló anyagból kell készüljenek, amelyek ellenállnak a nyári forróságnak, tűző napsütésnek és a téli komoly hidegeknek is. Érvényes ez a kapcsolókra és szerelődobozokra is!

Ha már kijelöltük gondolatban a kinti lámpák helyét, vizsgáljuk meg, hogy megelégszünk-e a napelemekkel működő, kevés fényt adó fényforrásokkal, vagy a házban megszokott fényerősséget szeretnénk biztosítani?

Ha komolyabb megoldásban gondolkodunk, elkerülhetetlenül maradnunk kell a 220 Voltos hálózati áramnál, ami föld alatti vezetéken jut el a kerti lámpánkhoz, a háztól különálló áramkörön. Aki nem képzett, ne próbálkozzon házi praktikákkal, a villanyszerelés nem főzés, hanem konkrét életveszély forrása. Hívjunk villanyszerelőt!

Nem, nem lesz olcsó. Nyilván ezer tényezőtől függ az ár, de ami biztos: több havi magyar átlagfizetéssel számolhatunk (plusz a lámpák!). Ám könnyedén lehet faragni az árból! Hívjuk el a villanyszerelőt és készíttessünk vele tervet, árajánlatot. Ha nem vesztettük el az eszméletünket, de mégis egyértelmű, hogy ennyink nincs a dologra, akkor húzzuk fel az ingujjunkat és vágjunk bele: segítsünk be a villanyszerelőnek, végezzük mi a kulimunkát! SPÓROLÁSRA FEL!

Árokásás

A föld alatti kábelek lefektetéséhez egyenes vonalban felásott  árokra van szükség, minimum 50 cm  mélyen. A mélységet folyamatosan ellenőrizve ássunk úgy, hogy a füves felső réteget négyzetekben szedjük ki és tegyük külön. Ezt afféle téglánként fektethetjük majd vissza a tetejére, ha elkészültünk a fektetéssel és visszatemetéssel. Plusz földet viszont hozassunk, mert a föld átmozgatása miatt mindenképpen kis süllyedéssel kell számolni! (Tapasztalat, a fenébe..)

Az árokásás rémes meló, fogjunk be, akit csak tudunk!

Betonozás

A lámpa földbe rögzítését betonozással érhetjük csak el. Ha ezt is magunk végezzük, a villanyszerelő már szinte a barátunk.

Földkábel lefektetése

A villanyszerelővel leegyeztett méretű (nem mindegy, mekkora!!) földkábelt lefektethetjük mi magunk is az árokba. A férjem a nagyobb védelem miatt ezt még belehúzta egy KPE csőbe is, kb. 2 liter folyékony szappan segítségével. Erre puha földet és/vagy homokot szórunk kb. 10 cm vastagságban, hogy kövek, egyebek ne érintkezzenek a kábellel egy későbbi sérülés veszélyével. Erre jöhet az ehhez kitalált jelölő szalag, ami arra szolgál, hogy ha véletlenül erre ásna valaki később, előbb a szalagot találja meg, mint a kábelt. Aztán vissza a kiásott föld, plusz kb. 5 cm vastag máshonnan hozott föld a süllyedés ellen és vissza a „gyeptégláink”.

Tádáám, megtettük a magunkét! A többit bízzuk a villanyszerelőre, hiszen a bekötéseket csak ő végezheti. Fő a biztonság, aludjunk jól. És ha már minimum kétszázezret megspóroltunk a fentiekkel, tényleg jobban is fogunk…

(képek: pixnio.com, pixabay.com)



Címkék: