Három reflektor a kapura, 30 spot a járda mellé, kész is a kerti világítás! Hááát, vannak helyek, ahol ez is fontos, de jól átgondolt, ízléses megoldásokkal sokat dobhatunk a házunk és kertünk állandó esti megjelenésén. Ha igazán jól sikerül, be sem akarunk majd menni a házba nyáron (ha csak nem kerget be egy szúnyograj).

Alapszabályok természetesen erre is vannak, amikre ebben a cikkben szeretném felhívni a figyelmet. Mi épp benne vagyunk egy tanulságos kültéri világítás-projektben, én mondom, egy évvel ezelőtt jól jött volna egy összeszedett lista a fontos szempontokról. Ezért én most összeírtam párat, hogy nektek már könnyebb legyen.

Funkciója, az legyen

Tegyünk egy sétát a kertünkben és nézzük meg, hol vannak olyan vakfoltok este, ahol sűrűn megfordulunk úgy, hogy a telefonunkkal világítunk. Ott szálltok ki mindig a kocsiból? Arra van a műhelyajtó, ahol húzod az esti műszakot? Mindig hasra esel a teraszlépcsőn? Már biztos érzed a lényeget: legyen haszna az esti világításnak! Meghosszabbíthatjuk vele a szabadban töltött időt, ha a kerti pihenő kap világítást, biztonságosabb lesz a kert, ha fényt kapnak a kritikus részek sőt, még a betörőket is távolabb tarthatjuk egy jól bevilágított ingatlantól. A díszítő értéket se felejtsük ki a sorból, ez legalább olyan fontos lehet, mint a biztonság, ha társasági életet is élünk vagy csak szeret a család esténként is kint lenni a szabadban. Egy jól megvilágított pergola vagy cserje csoport igazán fenséges hatást kelthet a gondozott kertben, különösen ha jól érvényesülnek általa a megvilágított részek. Mert általában nem a lámpa a lényeg, hanem amire a fény vetül.

Az utat, ne a szemed

Ha már kiválasztottuk a megfelelő helyeket, végigpásztázhatjuk az üzletek kültéri lámpa kínálatát. Érdemes online kezdeni a választék miatt (Lumenet.hu, Elter.hu), viszont helyben van kitől kérdezni, ha teljesen sötétben tapogatózunk relék, amperek és földkábelek ügyében. A legfontosabbakat viszont ezek nélkül is megtervezhetjük. Ha biztonsági okokból világítjuk meg a közlekedési útvonalakat, ügyeljünk arra, hogy az utat világítsuk meg és ne süssön a szemünkbe, akkor sem, ha autóban ülünk. Ugyanez érvényes akkor is, ha díszkivilágításról van szó: mindig a kiemelendő tárgy felé, házfalra, növényre vetüljön a fény, sose a közlekedő ember felé fusson a fénynyaláb.

Nem vagy egyedül

Sajnos nem kihagyható a tervezésből az az apróság, hogy többnyire szomszédaink is vannak. (Akinek nincs, az ezt a részt ugorja át és „nemééér!”.) Én egyszer elfelejtettem lekapcsolni éjszakára a házunk külső lámpáit, és másnap reggel a kapuban toporgott az új szemközti szomszéd, hogy az asszony egész éjjel nem tudott aludni miattunk. Azt ugyan nem tudom, hogy miért nem engedte le a redőnyt, amit azelőtt mindig használtak, de legyünk jóhiszeműek, „biztos elromlott”. Szóval, a kerti világítás megtervezésekor legyen ott a szempontok között az is, hogy a körülöttünk élők (emberek, állatok!) nyugalmát túlságosan ne zavarjuk.

Hogy villanyszerelő kell-e hozzá?

Nos, nem árt… A következő részben a technikai oldalt vizsgáljuk meg, és az áramellátásról is szó lesz.

(Főkép: pxhere.com)



Címkék: