Február van, a tél utolsó hónapja. Ilyenkorra már mindenkiben lemerül az elem, hiszen hónapok óta hideg van és sötét. Nem tudunk annyit időt a szabadban lenni, nem tudunk feltöltődni napfénnyel, miközben egyre kimerültebbek vagyunk, másra sem vágyunk mint egy meleg takaróra, és egy kiadós, energiadús vacsorára.

Ez a testünk természetes reakciója, próbálja túlélni a telet, és pótolni a hiányzó energiát. Jó hír, hogy pár egyszerű trükkel megóvhatjuk egészségünket, és feltölthetjük a lemerülőben lévő belső akksinkat. Íme azok a superfoodok, amik a télen is képesek szinten tartani a vitaminháztartásunkat, és megelőzni, hogy ránk rakódjon pár kiló fókazsír. Minél többet teszel közülük az asztalra, annál energikusabban fogadhatod majd a várva várt tavaszt.

1. Sült finomságok: édesburgonya, sütőtök, brokkoli, karfiol és cékla

Ezek a zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, és egyáltalán nem kell, hogy ízetlen, párolt formában edd őket. Az édesburgonya sokkal jobb választás, mint a kissé uncsi krumpli, ugyanis több benne a cukor, viszont a tápértéke is sokkal magasabb. Tele van vassal, káliummal és A-vitaminnal.

A brokkoli és karfiol kész főnyeremény, ugyanis amellett, hogy szuper vitaminforrások alacsony a kalóriatartalmuk. A cékla pedig egy antioxidáns bomba, így amellett hogy feltölt energiával, széppé teszi a bőrödet, és harcol a szabadgyökök ellen. Készíthetsz bármelyikből zöldségcsipszet, grillezett zöldséget, vagy köretként isteniek püré formájában.

2. Ne csak karácsonykor egyél halat: tonhal és lazac

(kép:flickr)

Így tél vége felé egyre nagyobb napfényhiányban szenvedünk, és ami még nagyobb baj, hogy így D-vitamin-hiányban is, éppen ezért fontos minél több halat fogyasztanunk ilyenkor. A lazac és a tonhal is gazdag D-vitaminban, valamint emellett kiváló fehérjeforrások, valamint tele vannak telítetlen zsírsavakkal, amik olyanok a szív-és érrendszernek, mint a kenőolaj. Párolva, sülve, akár nyersen is eheted őket, de felejtsd el a bő zsírban sütést.

3. Spájzolj be, mint a mókus: mogyoró, mandula és dió

Ha azt szeretnéd, hogy jól működjön az agyad, cseréld le a chipset és a popcornt, és nassolj inkább magvakat. Amíg az előbbiektől csak a kihízod a kanapét, utóbbiaktól energikus és egészséges leszel. Tele vannak esszenciális zsírsavakkal, valamint káliummal, kalciummal, magnéziummal és vassal is. Serkentik az agyműködést, és megóvják a vonalainkat, de csakis akkor ha nagy ívben elkerüljük a sózott, cukrozott vagy ne adj isten csokiba mártott változataikat. Szórd őket a salátára, vagy pirítva levesbetétnek is kiválók. Ha pedig rágcsálnivalóra vágysz, egy tepsit szórj tele a kedvenc magjaiddal: az lehet tökmag, dió, mogyoró, mandula, kesu, makadámia, paradió vagy pisztácia, locsold meg őket egy kis olívaolajjal, és jöhetnek a fűszerek. Remekül illik hozzájuk a rozmaring, a feketebors, a Cayenne-bors, a chili és a fahéj is.

4. Vitaminbombák: a káposzta, a kel és társaik

(kép: getty images/ peopleImages)

Tudom én, hogy a töltött káposzta egy jó nagy szelet fehér kenyérrel isteni, de azért csak módjával. Ha nem szeretnéd az emésztéssegítő gyógyszer reklámjában találni magadat, inkább tálald egészségesebb formában a káposztaféléket. Igazi téli vitaminbombák, ha nem hatástalanítod őket azzal, hogy agyonfőzöd. Fogyassz belőlük minél többet nyersen, mert így marad meg bennük a sok C-, A-, B- vitamin, a kalcium , a folsav, a cink és a foszfor. Az állandó téli nátha ellen, a C-vitaminban gazdag savanyú káposzta is remek fegyver.

5. Indítsd egészségesen a reggelt: tojás és görög joghurt

(kép: cookinglight)

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, pláne télen. Ahhoz, hogy bírd az egész napi gyűrődést fel kell tankolni reggel, de nem mindegy hogy miből. A superfoodok közül válaszd a tojást, egy gazdag salátával. Vagy ha édesebb szájú vagy, keverj friss gyümölcsöt és magokat egy nagy adag görög joghurtba, és édesítsd mézzel, így biztosan tele leszel energiával egész nap. A tojás és a görög joghurt is kiváló fehérjeforrás, ami elengedhetetlen az izmaink és csontjaink számára, főleg ha télen sem hanyagoljuk el az edzéseket.

6. Különleges köretek: chiamag és quinoa

(kép: Wendy Polisi)

Már egyáltalán nem ismeretlenek itthon sem ezek a Dél- Amerikából és Mexikóból származó apró magok, amik azért kerültek be a superfoodok előkelő társaságába, mert kiváló fehérjeforrások, tele vannak omega-3 és 6 zsírsavakkal, valamint antioxidáns hatásúak. Készíthetsz belőlük köretet, keverheted a őket a házi készítésű kenyér tésztájába, vagy zabpehellyel, magokkal banánnal és mézzel összekeverve 25 perc alatt süthetsz egy mennyei granolát belőlük.

7. Az energizáló erős ízek: gyömbér és fokhagyma

Nem mondom, hogy munka előtt rágcsálj el egy gerezd fokhagymát, de ha nem akarod az ágyat nyomni télen, iktass be egy-egy napot, mikor ezeknek a karakteres ízeknek áldozol. A gyömbér és a fokhagyma kombinációja az egyik leghatékonyabb immunerősítő. Elég bizarrul hangzik, de ha néha megiszol egy fokhagymás gyömbérteát, tuti elkerül az influenza.

8. Fűszerezd meg a napjaidat: fahéj és kurkuma

(kép:pixnio)

A fűszerek felpezsdítik az érzékszerveinket, a hideg téli napokon illatuk és ízük felmelegít minket, és mindemellett még az egészségünkre is jótékony hatással vannak. A fahéj az emésztőszervekre, a szív-és érrendszerre hat kedvezően, valamint egyedülálló módon képes a vércukorszintet szabályozni. A kurkumának pedig magas az antioxidáns tartalma, és gyulladáscsökkentő hatású, így kiváló ízületi panaszok ellen. Bátran fűszerezz velük, vagy ha egy meleg téli italra vágsz, melegíts fel egy pohár tejet, tegyél bele egy csipet fahéjat és kurkumát és édesítsd egy kanál mézzel, az ínyencek egy kis szerecsendióval is megbolondíthatják.

9. A desszert is lehet egészséges: körte és gránátalma

Mostanra talán elfogyott az összes szaloncukor, így ideje valami egészséges édesség után nézni. A szervezeted hálás lesz, a körte és a gránátalma kombinációját választod, mert amellett, hogy tökéletesen passzol az ízük egymáshoz feltöltenek flavonoidokkal, vitaminokkal, rostokkal és energiával is. És ha szeretsz kísérletezni a konyhában, ne csak desszertekhez használd őket, hanem szórd rá őket mondjuk a kecskesajtos spenótsalátára is.

10. Ahol az élet kezdődik, ott a vitalitás: csírák

Az apró, zsenge kis csírák olyanok, mint egy eszencia, minden másnál nagyobb koncentrációban tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, aminosavat. És ha azt hiszed, hogy mindnek egyforma az íze nagyot tévedsz, vannak egészen kellemes, lágy ízűek és igen pikáns, csípős fajták. Kóstold végig a retek, búza, mungóbab, lucerna, napraforgó, brokkoli, vagy akár a vörös káposzta csírákat, és találd meg a kedvencedet, hogy feltöltsön energiával, amíg meg nem jön végre a tavasz.

(kiemelt kép:pxhere)



Címkék: