Az Eurostat összesítéséből kiderült, hogy egy magyar átlagosan évente 379 kiló szemetet termel, vagyis naponta több mint egy kilónyit – írta a HVG. Ez az eredmény azt jelenti, hogy hazánk jócskán a 480 kilós EU-átlag alatt van, és ami még biztatóbb, hogy a megtermelt szemétmennyiség évről évre csökken: Magyarország 2005-ben még 460 kiló szemetet dobált ki, az unió pedig fél tonnánál is többet, átlagosan 515 kilót.

A kimutatás szerint a hulladék felhalmozásában a dánok állnak első helyen 777 kilóval, a legkevesebbet szemetet  – mindössze 261 kilót – a románok termelik. Az EU statisztikai hivatala viszont felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes országokban eltérő módon mérhetik a hulladék mennyiségét, vagyis a nagy eltéréseknek ez is magyarázata lehet.

Vannak adatok a gyűjtésről és az újrahasznosításról is: összességében az EU-ban a háztartási hulladék 30 százalékát szelektálják, 17 százalékát pedig komposztálják. A legmagasabb arányban a németek hasznosítják újra a szemetet 66 százalékkal, sajnos a magyarok ebben még mindig gyerekcipőben járnak, itthon ez az arány megfelel az átlagnak.

Kiemelt kép: Europress



Címkék: