A mikrohullámú sütő használata csak az EU lakosságát vizsgálva olyan mennyiségű szén-dioxiddal szennyezi a levegőt, mint közel 7 millió autó az utakon – osztotta meg a Phys.org a Manchesteri Egyetem legutóbbi kutatásainak eredményét. Ez az első átfogó tanulmány a mikrohullámok környezeti hatásairól, melyben a kutatás végigkövette a folyamatot a háztartási gépek teljes élettartalmára vonatkozóan.

A tanulmányban lehangoló adatok szerepelnek:

  • A mikrohullámú sütők évente 7,7 tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe csak az EU-ban. Ez 6,8 millió autó éves károsanyag-kibocsátásának felel meg.
  • A mikrók az EU-ban 9,4 terawattóra (TWh) elektromosságot használnak évente. Ez a fogyasztás pont annyi, mint amit évente három nagy gázerőmű tud létrehozni.
  • A fogyasztás csökkentése érdekében elsősorban arra kellene figyelmet fordítani, hogy a fogyasztók tudatos felhasználókká váljanak és hatékonyabban használják a mikrohullámú sütőket.

Fotó: Europress

A mikrók annyira közkedveltek az Európai Unióban, hogy 2020-ra közel 150 millió háztartásban lehetnek jelen annak ellenére, hogy kutatások bizonyítják, mennyire káros a környezetre. Összességében ez a tanulmány 12 különböző környezeti tényezőt vizsgált, elsősorban a természetes bomlás sebességét, a mikrohullámú sütők klímaváltozásra kifejtett hatását és az ökológiailag káros anyagok mennyiségét nézték. A kutatásból kiderült, hogy a mikrók a gyártásuk során és végső feldolgozásukkor szennyezik legnagyobb mértékben a környezetet.

A gyártás folyamata több mint 20 százalékkal növeli a nyersanyagforrások kimerülését és nagyban hozzájárul a klímaváltozás problémájához. Mindemellett – bár a sütők általában működési idejük 90 százalékában készenléti üzemmódban állnak – egy 7 ledes izzó 9 éves energiafogyasztását használják el. Ez körülbelül 573 kilowattóra, ami óriási energiafelvételt jelent.

Nem utolsó sorban nagy problémát jelent az is, hogy a viszonylag alacsony áruk miatt a fogyasztók egyre több elektromos készüléket dobnak el, beleértve a mikrohullámú sütőket is. Hogy követhessék az aktuális trendet, a  legtöbben új készülékeket vásárolnak, még mielőtt a meglévők elérnék élettartamuk végét, ez pedig az e-hulladék mennyiségének növeléséhez vezet. Utóbbi problémáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

 



Címkék: