Napi egy adag zöld saláta a kor előrehaladtával segíthet megőrizni a memóriát, serkenti a gondolkodást és frissen tartja az agyat – állítja egy újabb amerikai tanulmány. Ennek eredményeit a Neurology folyóirat december 20-i számában tették közzé. A kutatók arra jutottak, hogy a naponta zöld leveles salátát is fogyasztó idősek memóriája és gondolkozási képessége lassabban hanyatlik, mint azoké, akik ritkán vagy soha nem esznek ilyesmit.

Egy öregedést vizsgáló projekt keretén belül már 1997 óta figyelemmel kísérték a Chicago környékén élő nyugdíjas közösségekből önkéntesen jelentkezők résztvevők állapotát. A táplálkozással kapcsolatos kérdőívet 1068 jelentkezővel 2004 és 2013 között töltették ki, és közülük 960 főnél végeztek legalább két kognitív tesztet gondolkodási képességeik változásának elemzéséhez. A tanulmányhoz a 960 résztvevő adatait elemezték, ők a kutatás kezdetekor átlagosan 81 évesek voltak és nem szenvedtek demenciában. Öt csoportra bontották a résztvevőket aszerint, hogy milyen gyakran ettek zöld leveles salátát. A kognitív teszten elért eredményeiket összehasonlították azokéval, akik a legnagyobb mértékben (átlagosan napi 1,3 adagot) ettek, valamint azokéval, akik a legkevesebbet, (átlagosan napi 0,1 adagot).

Fotó: Europress

Összességében évente vizsgálták emlékezőtehetségüket és gondolkodásukat, átlagosan 4,7 évig kísérték figyelemmel őket. Ez idő alatt a táplálkozásukkal kapcsolatos kérdőívet is rendszeresen kitöltették velük, az eredményeknél pedig az alkoholfogyasztást, magas vérnyomást, dohányzást, stb. is figyelembe vették, mint agyi kapacitást befolyásoló tényezőket. Ezen kívül rákérdeztek arra is, ki milyen gyakran és mennyi spenótot, káposztafélét, salátát fogyasztanak.

A tanulmány eredménye azt is sugallja, hogy a napi legalább egy adag salátát fogyasztók a szellemi teljesítményüket tekintve a kutatás végére 11 évvel fiatalabb képet mutattak, mint a nem salátázók. Ki kell azonban emelni, hogy Martha Clare Morris, a Rush táplálkozási epidemiológusa szerint a tanulmány nem bizonyítja, hogy a zöld leveles salátát fogyasztók agya lassabban öregszik, ugyanakkor erre a kapcsolatra utal.

Forrás: Medical Xpress



Címkék: