Tudósok 1973-ban megjósolták a világvégét és nagy az esély a beteljesedésére

Tudósok 1973-ban megjósolták a világvégét és nagy az esély a beteljesedésére

 

Az MIT tudósai 1973-ban a World One nevű program keretén belül Ausztrália akkori legerősebb számítógépe segítségével modellezzék a globális gazdaság növekedésének következő évtizedeit, és arra az eredményre jutottak, hogy

2040 körül vége lesz a ma ismert emberi civilizációnak

– írja az Index.

A jóslattal most azért foglalkoznak ismét világszerte, mert nagyon úgy tűnik, elég nagy esély van arra, hogy bekövetkezzen. A tudósok akkor azt mondták, hogy legelőször 2020-ban érkezik el az első jelentős mérföldkő, amikor a rendelkezésükre álló élőhely és az elérhető élelmiszerek mennyiségének következtében drámai mértékben csökken az emberiség életminősége, a szennyezés mértéke pedig akkora lesz, hogy emberek tömegei halnak meg. A számítógép adatai szerint az emberi populáció nagyjából 1,6 milliárd főre zsugorodik, szemben a mai közel 8 milliárddal, és hogy a 2040-es évekre rá sem lehet majd ismerni a civilizációnkra.

Az utóbbi állítás valószínűleg téves, az ENSZ adatai szerint ugyanis 2040-re a 9 milliárdot is meghaladja az emberiség létszáma, viszont a WHO is fordulópontként jelölte meg az MIT által említett dátumokat. Az egészségügyi világszervezet szerint 2020-ban a Föld leggazdagabb országaiban a lakosság egyötöde nyugdíjaskorú lesz 2020-ban, és 2,1 milliárd fő lesz 65 évnél idősebb, ami nagy terhet fog majd jelenteni a dolgozó fiatalabbak számára.

Ami az életminőséget illeti, azon a területen még nagyobb az esélye annak, hogy beteljesedik a jóslat, köszönhetően a szennyezett levegőnek, a rendes ivóvíz hiányának, erdőtüzeknek, a szélsőséges hőségégnek, időjárásnak.

 

Kiemelt kép: Pixabay



Címkék:

About The Author

Ha tetszett, lájkold, ha vitatkoznál, itt lent, a kommentablakban megteheted, ha szeretsz minket, irány a megosztás.

Facebookon is szeress!