Nagyon sokat beszéltünk már itt a Gardenistán a hulladéktermelés problémájáról. Ez mind szép és jó, igen fontos téma. De úgy érzem elfeledkeztünk a legfontosabbról, az ivóvízről. A szomorú tény az, hogy nem a saját szemetünkbe fogunk belefulladni, mert sokkal előbb szomjan halunk. A vízügyi vészharangot régóta megkongatták, csak nem szeretnénk meghallani. Ma még bőven van ivóvíz, hiszen a vécénket is azzal húzzuk le. Hogy milyen áron? Azt majd unokáink, dédunokáink tudják meg, mert lehet, hogy nekik máshová sem jut.

Engem nagyon bánt, hogy ivóvízzel húzzuk le a vécét. Téged? Fotó forrása: PxHere

Az ivóvíz egyszerűen kulcskérdés, ez a legfontosabb

A WHO 2010-es évek elején végzett átfogó felmérése alapján, kiderült, hogy világszerte 2,5 milliárd ember nem jut egészséges vízhez. Nap, mint nap átlagosan közel 900 gyermek hal meg olyan fertőzések miatt, amelyeket a tiszta ivóvíz hiánya okoz. Ez évi 315 ezer halálesetet jelent. A Világgazdasági Fórum 2015-ös jelentése szerint pedig már minden 20. másodpercben meghal egy gyerek a tiszta ivóvíz hiánya miatt!

Engem nyugtalanít. Mióta tudom ezeket az adatokat, nem tudok a vízzel úgy bánni, mint korábban. A gyerekek ügye mindig érzékenyen érintett. Ebben az esetben is. Elhatároztam teszek valamit, már másnap. Hiszem, hogy a változást nem felülről kell várni, hanem mi magunk hozzuk meg. Tudom, hogy ha én takarékoskodom a vízzel, azzal nem mentem meg a világ másik felén a gyereket, de a jövőben igenis gyerekek életét mentem, hiszen mai vízpazarló életmódunknak köszönhetően, itt is elfogy egyszer a vízkészlet.

Meg kell értenünk, hogy a tiszta ivóvíz, ami nálunk WC-be jut, máshol életet mentene. Ha pedig a jövőt nézzük, igenis itt is életet mentene. Fotó forrása: Pixabay

Kezdd a vécével

Abigél cikkében olvashattunk már a víztakarékos megoldásokról. A vécé esetében sokkal többet kellene tennünk. Hogy összekötjük a mosdó vagy a zuhany kifolyóját a vécétartállyal, nagyon jó ötlet. De vajon ki tette eddig ezt meg? Mivel már készen van a fürdőszobánk, nem láttam ezt megvalósíthatónak. Így kitaláltam egy rendkívül egyszerű megoldást 7 évvel ezelőtt, mely semmilyen gépezettől, szerkezettől nem függ, csak tőlem. Beszereztem plusz lavórokat és zománcos edényeket. Egy-egy zománcos edényt a mosogatóba és a mosdóba helyeztem. A fürdőkádba lavór került a csap alá. Melléjük 1-1 felmosó vödröt. Minden kifolyó vizet felfogok, és ha megtelt az edény, lavór kiöntöm a vödörbe. Ez aztán megy a vécébe. Többé nincs vécélehúzás. Az egész művelet másodperceket vesz igénybe. Nem én vagyok az első, aki ezt a módszert használja. Sokan, akik szeretnének a vízzel takarékoskodni, így teszik. Van, aki anyagi megfontolásból (mert kevés a keresete, nyugdíja), van aki a kimerülő vízkészletek miatt, és van akinek egyszerűen elromlott a vécétartálya és még nem sikerült a problémát orvosolnia.

Hasznosítsd újra a vizet

Ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot, és rajongsz a hulladék újrahasznosításáért, hasznosítsd újra a vizet is. Bevallom, a felfogott víz, nem mindig csak a vécébe jut. Egy szinte tiszta, csak enyhén szappanos kézmosó víz, jó nálam mosható pelenkák kiöblítésére, bili kitakarítására, csap takarítására, koszos gyerekruhák beáztatására.

Gyűjtsd és hasznosítsd újra a vizet. Fotó forrása:

Nagyon elvetemülten hangzik, ha azt mondom, van egy külön edényem, amiben gáztűzhelyen fel is melegíthetem ezeket a vizeket, és az sem lesz ezután probléma, hogy nem forró? Néha ezt is megteszem, ha forró víz jobb a pelus áztatására. A mosogatónál felfogott szinte tiszta öblítővíz is tökéletes, ha kenyérdagasztás után le kell mosnom a tésztát a kezemről. Edények áztatására is megfelelő és még sok minden másra.

Kisgyerekeim fürdővizét, akik még gyerekkádban fürdenek, sem öntöm ki a lefolyóba. Mivel csak saját házi szappant használunk és abból is csak keveset, ez a víz nyugodt szívvel még a kertbe is kerülhet, csak nem haszonnövényekre. Nyáron a cipekedés sem probléma, hiszen a gyerekek fürdetésének helyszíne, maga a kert.

Ma Magyarországon egy 4 fős család átlagosan napi 500 liter vizet fogyaszt, ami havi 15 m3 vizet jelent. De előfordul a 20-25 m3 vízfogyasztás is. 5 fős családunk, kis odafigyeléssel, és ezzel a technikával 5 m3 vizet fogyaszt havonta. Nem macera, csak szokás és másodpercek kérdése az egész. Pár mozdulat, pár edény. Persze a kicsi és jó elosztású ház nagy előny. Ha a kád, csap, vécé és mosogató egymáshoz igen közel helyezkednek el.

Legyünk nyugodtan romantikus múltidézők, ha víztakarékosságról van szó. Értelem és érzelem. Elinor, Marianne, Margaret.

Az elhasznált vízzel, nemcsak a vízkészlet kimerítése a baj, hanem minden szürkevíz plusz szennyezést, szennyvízcsatorna terhelést jelent, megtisztítása újabb energiákat emészt fel. Ami nem jelentéktelen. Egy háztartás annál környezetbarátabb, minél kevésbé veszi igénybe a csatornát.

A legjobb megoldás

Ezt a vécélehúzós dolgot ne hagyjuk annyiban, főleg ha kerttel rendelkezünk. Régi víztakarékos megoldást itt láthatjuk.

Kinti budi, régi víztakarékos megoldás. Fotó forrása: PxHere

De ma már sokat fejlődtünk, a kerti budi helyett legyen komposztvécénk, hogy kint vagy bent, az mindegy, de legyen. Itt igazán nincs vécélehúzás. Mióta több barátom is átült rá, már én sem idegenkedem tőle. Érzem, hamarosan nálunk is eljön az ideje. Ha nem tudod mi ez, hogyan működik, írni fogok a komposztvécék működéséről.

Komposztvécé a víztakarékosság végállomása, ami a vécét illeti. Fotó forrása: Pixabay

Kiemelt kép forrása: pxhere.com



Címkék: