Számomra érthetetlen világban élünk. Egy olyan világban, ahol mindenki nagyobb és nagyobb házat szeretne. De mért? Talán, mert a divat, a trend, a fogyasztói társadalom, a filmek ezt diktálják, az emberek többsége pedig követi?

Miért a nagy ház a divat? Egyáltalán nem praktikus és nem gazdaságos. Igenis létezik egy sokkal jobb megoldás, mely a jövő háza lehetne, ha az emberek előrelátók és tájékozottak lennének.

Külön egységek

A jövő egy olyan tudatosan megtervezett, több egységből álló házé legyen, ami igazodik egy ember vagy család több életszakaszához. Mert mindannyiunk élete nagyjából három szakaszra osztható (onnantól kezdve, hogy felnőttünk). Első, amikor egyedülállóak vagyunk, második, amikor családunk lesz, harmadik, mikor kirepülnek a gyerekek. Tehát házunknak legyen egy kb. 30 m2-es külön egysége, ami alkalmas arra, hogy egy ember benne egyedül éljen, vagy ha a gyerekek kirepültek, a szülők itt élnek, esetleg télen összehúzódik az egész család erre a pici helyre, ha szűkös idők jönnek, és nem telik fűtésre. Emellett legyen még egy vagy két másik egység, amivel tetszőlegesen bővíthető a ház, attól függően, mennyi gyerek születik, vagy ha vendég jön stb. Fontos, hogy ezek az egységek megfelelő vastagságú fallal és hőszigetelt ajtóval legyenek egymástól elválasztva.

Ezt az előrelátást hiányolom mai világunkban és az épületek tervezésében. Napjainkban, mikor kirepülnek a gyerekek, két dolog történik. Egyik, hogy a szülőknek el kell adniuk a házat, és kisebbe költözni, ami rengeteg macera, ráadásul a kertet nem tudják magukkal vinni, pedig mennyi munkát, mennyi időt fektettek bele. Mindent kezdhetnek újra, pedig ahogy idősödik az ember, egyre kevésbé szeret változtatni. A másik eset, mikor maradnak, és életük végéig két (vagy egy) ember nem ritkán 90 m2-en él. Ha kevés a nyugdíj, télen fagyoskodnak. Vagy rengeteget költenek fűtésre, ahhoz képest, hogy egyedül élnek vagy ketten. Ha egyetlen házban szeretnénk leélni életünket, gondolkodjunk különálló egységekben.

Hazai példa a jövő házára

Nemrég találkoztam Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai-Szabó Orsolya házával az interneten.

Egy nagyszerű építész házaspár, akik megtervezték és megépítették a jövő házát. Nekünk már csak követni kéne az elgondolást. Házuk alapterülete 36 m2. Szerintem ez pont tökéletesen elég egyetlen egységnek. Az emeletnek köszönhetően könnyen bővíthető és visszaalakítható. Házuk igazodik több életfázishoz. Tud annyit, mint egy passzívház, de nincs szüksége gépészetre. Anyaghasználatában pedig egy szót emelnék ki: bontott. Bontott cserép, bontott tégla, még a kertben is bontott anyagokat használtak.  Minden elismerésem az övék. Előrelátás és környezetvédelem. A többi hasznos információt itt megtudhatod.

Kicsi ház nagy előny

Ha azt gondolod, 30-35 m2 kevés egyetlen egységnek, megpróbállak meggyőzni a kicsi ház előnyéről. Családunk 5 fős, 60 m2-en élünk, de bizony kezdem úgy érezni, túlméreteztük házunkat, 45 m2 elég lett volna. Ezzel ellentétben, a hasonló családok kb. 90-100 m2-en élnek. Tehát a dupláján. Szeretném megosztani az elmúlt évek pozitív tapasztalatát, mely mindenképpen a kicsi ház mellett szól, aminek köszönhetően igazán közel lehetünk egymáshoz. Alacsony rezsije miatt pedig kevesebbet kell dolgoznunk, több időnk jut a fontos dolgokra. Minden egyszerűbb egy kicsi, de jó elosztású házban.

Lássunk pár nyomós érvet a kicsi ház mellett:

  1. Fele akkora háznak a vételára, az építési költsége, a felújítási költsége is fele akkora, vagy kicsit több mint fele, de mindenképpen jól járunk. Sajnos a családok egy része nagyobb házért, még hitelbe is veri magát, melyet az is lehet, életük végéig nyögnek, vagy sajnos ma már ez sem ritka, hogy kilakoltatásig. Nagyon szomorú, hogy maga a CSOK 90 m2-et ír elő egy 5 fős családnak, ebből is látszik, hogy a CSOK nem (csak) rólunk szól, hanem a gazdaság fellendítéséről, az építőiparról.
  2. Fűtés. Bizony nem utolsó dolog, hogy egy évben legalább egy egész hónapot csak azért dolgozunk, hogy ki tudjuk fizetni nagy házunk fűtését. Ha fele akkora házunk lenne, kevesebbet kellene dolgozni a fűtésért. Akár több heti munkát megspórolhatnánk és más hasznos, fontos dologgal tölthetnénk, pl.: a családunkkal, gyermekeinkkel, társunkkal. Ki ne panaszkodna, hogy nem jut elég ideje a családra, barátokra?
  3. Háziasszonyok figyelem. Fele akkora ház, fele annyi takarítás. Rettenetesen sok szabadidő felszabadul. Sőt, ha átgondoljuk, mennyi felesleges házimunkát végzünk, csak azért mert a társadalom ezt diktálja, és ezen is változtatni tudunk, akkor egyenesen időmilliomosok leszünk. Akinek pedig kertje van és szeret kertészkedni, egyenesen kötelező a kicsi ház, mert minden bent megspórolt idejét a kertre fordíthatja. Mondjuk haszonnövényekre, egészséges vegyszermentes zöldségekre, így két legyet ütöttünk egy csapásra, vásárolni sem kell annyit. Megint csak gazdagabbak lettünk.
  4. Felesleges dolgok. Mire jó a nagy ház? Arra hogy a felesleges tereket megtöltsük sok felesleges holmival, tehát dolgozz és költs még többet. Pont erről szól fogyasztói társadalmunk. Úgy hiszem, mindannyian tele vagyunk túl sok ruhával, cipővel, dekorációval, a gyerekek rengeteg játékkal. A felesleges dolgok úgy tömik el életünket, hogy azt sem tudjuk már mi a fontos.
  5. Biztos vagyok benne, hogy a kicsi ház szocializál, míg a nagy ház elszigeteli az embereket és családtagokat egymástól. Én nagyon élvezem kicsi házunkban a családom közelségét.
  6. Anyukák figyelem. A kisgyerekek imádnak anyukájuk közelében lenni. Meggyőződésem, hogy sokkal könnyebb főzni, mosogatni kisgyerek mellett, ha kicsi a ház. Mondjuk a konyha és gyerekszoba egybenyílik, és összesen 30 m2 a kettő együtt, anya és gyermeke szinte együtt van. Igazán nem mindegy, hogy a gyerek a nappaliban vagy az emeleten a tévét bámulja vagy helyette anya mellett játszik. Míg anya főz, közben mesél neki. Ha nagyobb a gyerek, akkor pedig beszélgetnek. Lásd előző cikkemben.
  7. Tapasztalat, hogy egy nagy és rossz elosztású házat, nagyon nehéz eladni, vagy nem is lehet, vagy csak áron alul kel el.
  8. A kicsi ház környezetbarát. Kicsi a rezsije, kevesebb építőanyagot igényelt stb. Milyen jó lenne, ha a természet védelmét is szem előtt tartanánk, házunk nagyságának megválasztásakor.

Bizony úgy érzem, egy főre nagyjából 10-15 m2 elég lenne. Férjem és én vígan eléldegélnénk 30 m2-en, mikor a gyerekek kirepülnek a fészekből. Imádnám, hogy semmi kacatot nem kell kerülgetnem, alig kell takarítanom, helyette mindig a kertben lóghatok. Elég egyetlen kályhát fűteni télen. Milyen kevés tűzifát kéne venni és felvágni! Ettől még természetesen lehetnek, sőt kellenek melléképületek egy kertes házban, vagy garázs, ami alkalmas arra, hogy fontos dolgokat tároljunk, de nem kell fűteni, takarítani.

A tengerentúlon már divatba jöttek az apró házak

Whitney Leigh Morris designer 35 m2-en él férjével, kisfiával, valamint két kutyájával. Apró házuk Dél-Kaliforniában található. Whitney Leigh Morris élete (blogján és fényképeken keresztül) igazolja nekünk, hogyan lehet egy kicsi házban boldogan élni. Nem csoda, hogy egyre több követője akad, hiszen praktikusabb, gazdaságosabb a kicsi ház. 

Régi idők

Nagyon megtetszett nekem, mikor anyósom arról mesélt, hogy ketten voltak lányok testvérek, és telente csak a konyhát fűtötték folyamatosan, ott élt a család napközben, míg volt egy hűvös szoba, ahova aludni mentek, csak estére gyújtottak be. Az ágyban testvérével közösen aludtak, hogy melegítsék egymást, és a paplan alá meleg cserepet raktak, ami előmelegítette az ágyat. Ez 60 éve volt. Megdöbbentő, mennyit változott a világ, vagyis az emberek és az igények?

Nem mondom, hogy úgy kellene élnünk, mint régen, és egy szobában sokan zsúfolódni, de úgy érzem jócskán átestünk a ló túloldalára hatalmas házainkkal. Vajon jó irányba haladunk? Töprengtél már ezen? Nálatok hány m2 jut egy főre? Vajon tudsz másként gondolkozni, másként csinálni?

Egy kicsi, de jó elosztású házzal, gazdagabbak leszünk, anyagiakkal, idővel, lélekben és egészségben.



Címkék: