Van, akik szerint Bali szigete végleg elveszett. Hiába minden törekvés, a tömeges turizmus és a tengerből a partra sodort műanyag hulladék elképesztő mennyisége miatt a sziget már sosem lesz olyan paradicsomi, mint pár évtizeddel ezelőtt. De a szigeten élők nem hagyják magukat, hatalmas takarítást szerveznek, hogy megszabadítsák a sziget partjait, folyóit és dzsungelét a szeméttől.

A tömeges takarítás a One Island One Voice (OIOV) elnevezésű szervezet kezdeményezése, ami olyan embereket hozott össze, akik feladatuknak tekinti a hulladék csökkentését és egy zöldebb, tisztább Bali létrehozását. A mozgalom olyan csoportokat is magában foglal, mint például a Bye Bye plastic bags, a Melati és az Isabel Wijsen által alapított civil szervezetet, akik a műanyag zacskókat kitiltásáért dolgoznak.

Forrás: magicseaweed.com

“Ez az esemény nem csak egy szimpla takarítás, hanem egy esély arra, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára és megértsük, mi történik Balin” – mondta Rima Agustina, az egyik koordinátor.  Bali strandjait hónapok óta elárasztja a hulladék, sok műanyag a szomszédos Jáva szigetéről érkezett az esős évszakban, vagy ahogy ők nevezik: a szemétszezonban. A turisták viszont, aki szembesültek a szeméthelyzettel, nem akarnak visszatérni ide, ami nagy gazdasági gondot jelenthet Balinak.

Balin rengeteg szálloda és rengeteg turista van. A sziget egyedül mintegy 5000 köbméter hulladékot termel naponta, de a hulladéknak csak a 25% -át gyűjtik hivatalosan, a többit égetik, vagy egyszerűen kiszórják az utakon és a hegyekben, hogy aztán a folyókba és az óceánba kössenek ki. A szervezők is tudják, hogy az egyszeri takarítás nem megoldást, de a tudatosságot növelheti az itt élő emberekben.

Via The Guardian

Kiemelt kép: flickr.com



Címkék: