Mára már Bali nem csak az istenek, de a partra sodródó szeméthalmok szigete is. Az egészben a legszomorúbb, hogy az indonéz szigetvilág szépsége okozza önmaga pusztulását, hiszen a környék valóban maga a földi paradicsom, amit persze a világ összes turistája látni akar, csakhogy a 17 000 szigetből álló Indonézia nem bírja tartani ezzel a lépést, és gyakorlatilag belefullad a szemétbe.

Kína után Indonézia a második legnagyobb mennyiségű műanyag szemetet termelő ország, melynek a nagy része a tengerben köt ki. Ami aztán a habok hátán hánykolódva, gyakran az élővilág halálát okozva, sodródik az ezernyi apró sziget között, olykor teljesen beterítve azok partjait.

Trash season, azaz jön a hulladék cunami

A helyiek egy ideje már nem csupán kettő, hanem három évszakot tartanak számon, az esős és a száraz évszak mellett, a „trash season”, azaz a szemetes évszak is szerepel a menetrend szerint érkező természeti jelenségek között. Ennek oka, hogy az esős évszak kezdetekor a szél a partok irányába fordul, és elárasztja Bali strandjait a környező szigetek, tengeren hánykolódó szemétrengetegével.

Ennek következtében, december végén, a több tíz tonnányi partra vetett szemét miatt, veszélyzónává nyilvánították Bali nyugati partjának egy közel hat kilométeres szakaszát. A város ugyan igyekszik tisztítani a Kuta, Jimbaran és Seminyak strandokat, de olyan hiányosságok vannak a lakossági szemétszállításban, hogy az önkormányzat képtelen felvenni a harcot a szemétáradattal.

Egy tizenéves testvérpár kezébe vette az ügyet

 Az indonéz kormány ugyan ígéretett tett, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programjához csatlakozva, a Clean Seas (Tiszta Tengerek) kezdeményezés keretén belül 1 milliárd dollárt fordít a Jáva-tenger megtisztítására, és 2025-re 70 százalékkal csökkentik a vizek szennyezettségét, azonban a helyiek egyelőre nem nagyon érzik ennek a hatását.

Éppen ezért, négy évvel ezelőtt, két balinéz fiatal lány, úgy döntött, hogy nem nézi tovább tétlenül, ahogy egykoron csodálatos otthonukat felemészti a szemét, hanem kezükbe veszik az irányítást. Az akkor még csak 10 és 12 éves Melati és Isabel Wijsen, egy iskolai feladat kapcsán kezdett el a világ jobbá tételén gondolkozni.

(kép: Gusde Harmonice/SMH )

Nem kellett messzire menniük, hogy találjanak egy égető problémát, mely megoldásra vár. Elhatározták, hogy megpróbálják megállítani Bali mérhetetlen műanyag hulladék termelését. Fiatal koruk ellenére úgy döntöttek, hogy megalapítják a Bye Bye Plastic Bags (Ég veled nejlonszatyor) nevű szervezetet, és ha törik, ha szakad elérik, hogy betiltsák a szigeten a nejlonszatyrok használatát.

Négy év és egy éhségsztrájk kellett, hogy a kormány meghallgassa őket

Aláírásgyűjtésbe kezdtek, és százezer szignóig meg sem álltak. Annak ellenére, hogy nemzetközivé nőtte ki magát a kezdeményezésük, Londontól, New Yorkig több helyen is beszédeket tartottak, a balinéz vezetőség hallani sem akart róluk.

 

Éveken át nem sikerült elérniük, hogy a kormányzó fogadja őket, mígnem végső megoldásként éhségsztrájkba kezdtek. A terv bevált, 24 órával később már a helyi vezetőséggel tárgyaltak, akik nyilatkozatot tettek, hogy 2018 januárjától támogatni fogják a műanyag szatyrok betiltását a szigeten.

A sziget megtisztításán fáradozik több ezer önkéntes

Melati és Isabel szervezete már eddig is nagy lépéseket ért el. Sikerült rávenniük több üzletet is, hogy újrahasznosítható és tartós szövetszatyrokra cseréljék boltjaikban a nejlonszatyrokat.

Emellett a két lány szervezte Bali valaha volt legnagyobb strandtisztító akcióját is, mely során 12 000 önkéntes, köztük rengeteg turista, igyekezett megszabadítani az indonéz sziget partjait a szeméttől. Reméljük a testvérpár sikerrel jár, és megmentik a szigetet a fojtogató szeméttől.

(kép: www.cnn.com)

(kiemelt kép: www.theyakmag.com )



Címkék: