“Ha a videót végignéző embereknek csak az 1%-a figyel oda ezentúl a műanyag hulladék termelésére, már megérte” – írta a videó és a fotók mellé Caroline Power. A brit fotós fotós Honduras partjainál, a Karib-tengeren készítette azokat a felvételeket, amiken elképesztő mennyiségű szemét lebeg a víz tetején, majd egy búvár úgy ugrik bele, mintha mi sem lenne természetesebb. Caroline 11 éve dolgozik egy környezetvédelmi szervezetnél és reméli, hogy ez a felvétel elgondolkodtatja az embereket arról, hogy mit is teszünk a bolygónkkal.

A környezetvédő kéri, hogy tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

“Gondolj a hétköznapjaidra. Hol etted meg az ételt, amikor utoljára ettél? Miben volt az utolsó streetfood, amit ettél? Lehet, hogy hungarocell volt és műanyag villával adták, majd egy műanyag zacskóba tetted? Műanyag szemetes zsákot használsz? Műanyag üdítős üveget? Zárható műanyag tasakokat? Műanyagba csomagolod az ételed? Olyan wc papírt veszel, ami műanyagba van csomagolva papír helyett? Mibe rakod a zöldséget és a gyümölcsöt a boltban?”

Kéri, hogy egy hétig figyeljük a szemét termelésünket és különítsünk el mindent, ami újrahasznosítható, vagy lebomló, viszont minden mást tartsunk meg. Vajon mennyi nem lebomló szemetet termelnénk így egy hét alatt?

Főleg sokkoló ez azok után, hogy júliusban egy hihetetlen méretű, 2,5 millió négyzetkilométernyi (!!!) műanyag, egybefüggő masszából álló, úszó szemétszigetet fedeztek fel a Csendes-óceán déli részén. Erről szóló cikkünket itt találja.

Címlapkép: Caroline Power facebook



Címkék: